АИКБ предлага да бъдат съкратени повече от 30 000 чиновници

За запазване на формата на месечните ДДС декларации в сегашния им вид, настоява АИКБ

АИКБ предлага да бъдат съкратени повече от 30 000 чиновници

Снимка: Красимир Свраков

4556 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

По-амбициозно съкращаване на държавните служители, запазване на Агенция „Пътна инфраструктура“ под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството засега и запазване на формата на месечните ДДС декларации в сегашния им вид. За това се обяви бизнесът в лицето на Асоциацията на индустриалния капитал в България в позиция по повод преговорите между четирите партии, които се опитват да сформират коалиция – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Там се посочва, че идеята на Асен Василев за намаляване на администрацията с 30 000, както и свързаната с това атестация на административния капацитет и бързото въвеждане на дигитални процеси и услуги, е добра. "АИКБ вярва, че реформата и съкращаването на държавната администрация може да бъде по-амбициозно."

Бизнесът не подкрепя и предложените механизми за определяне на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход. Според АИКБ определянето на максималния праг трябва да бъде на база коефициент между 2 и 2.2 от средния осигурителен доход, а не от средната работна заплата. Тези техни предложения са базирани на анализ на „добрите европейски практики“.

Припомняме, че „Продължаваме промяната“, БСП и „Има такъв народ“ се съгласиха максималният праг да бъде средната работна заплата за предходната година, умножена с коефициент 2.3. Единствено „Демократична България“ не е съгласна с това.

Относно минималната заплата АИКБ за пореден път посочва, че тя трябва да се договаря по икономически дейности между браншовите организации на работодатели и синдикати, а не да бъде административно определяна или да е процент от средната работна заплата.

Бизнес организацията апелира за приемането на бюджета за 2022 г. с „разумен дефицит“, който да не затрудни пътя на страната към еврозоната. По време на преговорите партиите се разбраха за дефицит от около 3.5-4.5%, който е значително над 3-процентната граница, която се препоръчва от Фискалния съвет на България.

АИКБ „категорично“ подкрепя листването на борсата на миноритарни пакети от големи държавни предприятия.  Предложението бе на „Демократична България“, като в случай че за някои дружества това не е възможно, то АИКБ настоява за поправки в нормативната уредба, които да изискват разкриване на информация за сделки със свързани лица и възнаграждения на мениджмънта в тях – както при борсово търгуваните компании.

Организацията не харесва предложението за създаване на ново държавно дружество с фокус върху стартъпите и смята, че „този процес следва да бъде насърчаван със специални усилия в рамките на общото подобряване на бизнес средата“.

АИКБ е и против местенето на АПИ в Министерството на транспорта засега.

Предвид сложността на процеса, свързан с промяна на множество нормативни документи и изграждани с години взаимовръзки, препоръчваме решението за такава структурна реформа да се вземе след задълбочен анализ и разширен дебат с участието на неправителствения сектор“, пише в позицията.

Организацията също така счита за излишно създаването на Единен одитен орган, който да приема строежите, като вместо това предлага ефективно и прозрачно прилагане на ЗУТ.

В енергийния сектор АИКБ подкрепя диверсификацията на доставките на природен газ, включително и чрез проучване на собствени находища и залежи от шистов газ.

В сферата на образованието организацията препоръчва съкращаване на годишния план-прием в държавни ВУЗ-ове до 50% от абитуриентите, като същевременно приемът се преструктурира в съответствие със заетостта на висшистите в България в полза на инженерните специалности. За дефицитни професии и такива с недостиг на пазара на труда да се отпускат държавни стипендии и да се намаляват (премахват) такси при подписване на договор за реализация в България за 5 години след завършване.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg