CAPA прогнозира спад в производството на краве и овче мляко

На българския пазар цената на маслото ще скочи в следващите месеци

CAPA прогнозира спад в производството на краве и овче мляко

Снимка: Economic.bg/Архив

3617 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Производството на краве и овче мляко в България ще спадне в следващите пет години. Това прогнозира Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Предвижданията за развитие на млечното стадо са за намаление на поголовието до 190 хил. глави до 2025 г.

Повишените изисквания към животновъдството заради Зеления пакт в Европейския съюз (ЕС) и стратегията „От фермата до трапезата“ оказват негативно влияние върху бранша. Спадът в производството на краве и овче мляко ще продължи и поради ниската възвращаемост и силната ценова конкуренция.

Изкупните цени на млякото ще се увеличат заради оскъпяването на електроенергията. На българския пазар цената на маслото ще скочи в следващите месеци поради значителния ръст на борсите в ЕС. Стабилните цени на сирената и покачването на цените на останалите млечни продукти в ЕС, заедно с високото търсене, водят до 43% увеличение при цените на маслото и 7% на кашкавала на годишна база.

Изкупеното мляко в ЕС за периода януари-септември остава на същото ниво, както през 2020 г. От CAPA прогнозират спад на производството в следващите месеци, както заради намаление на млечните животни, така и заради скъпите фуражи. Представители на Европейския млечен борд (EMB) призоваха за ключови реформи на европейската аграрна система и климатични стратегии. Производството на мляко вече намалява в основни страни - производители в ЕС, тъй като дисбалансите при разходите за производство отблъскват животновъдите от сектора.

Европейските производители настояват за промяна в Стратегията „От фермата до трапезата“, за да се гарантира бъдещето на стопаните чрез инструменти за временно ограничаване на продукцията по време на криза и значително финансиране на мерките за устойчивост. Това означава, че всички разходи на производителите трябва да бъдат покрити, включително тези за устойчивост.

Припомняме, че българските животновъди ще получат финансова помощ по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството за 2021 г. Размерът на плащането за едно допустимо за подпомагане животно е 41.07 лв. на глава. То ще бъде изплатено на два транша. По първия транш стопаните ще получат по 25. 37 лв. Общият бюджет по схемата за първи транш е 15 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg