Румен Драганов: Близо 40% от чуждите туристи се връщат в България

Последните две седмици са обнадеждаващи благодарение на вътрешния туризъм, смята експертът

Румен Драганов: Близо 40% от чуждите туристи се връщат в България

Снимка: Economic.bg/Архив

2480 ~ 1 мин. четене

Около 38% от чуждестранните туристи се завръщат у нас, а това говори, че са останали доволни от предлаганото качество и обслужване. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма в ефира на bTV.

Според него туризмът работи в изключително конкурентна среда и търговците, които предлагат некачествена услуга, ще бъдат унищожени от конкуренцията.

Драганов заяви, че се очаква у нас да кацнат 16 хил. чартърни полети с чужденци до края на годината. С тях ще бъдат транспортирани 2.5 млн. чужденци, а браншът очаква още толкова чужденци да дойдат с други превозни средства у нас. Първият от чартърните полети обаче, който трябваше да кацне днес в Бургас от Латвия, бе отменен заради ръста на заразените с коронавирус у нас.

Припомняме, че държавата реши да предоставя субсидии на туроператорите в размер на 35 евро за всеки чуждестранен турист, при условие, че на полета има минимум 100 души.

„Към момента туризмът отчита 17% спад за месеците март, април и май, но последните две седмици са много обнадеждаващи по отношение на вътрешния пазар - има около 170 хил. пътувания. Магистрала „Тракия“ и магистрала „Хемус“ бяха задръстени на изходите на София“, заяви Драганов.

Той също така разкритикува правителството за реакцията му по казуса „Алепу“, тъй като „такива обекти нанасят сериозна имиджова щета на българския туризъм и обезверяват хората“.

Подкрепи Economic.bg