Липсата на време може да изглади различията около Плана за възстановяване на ЕК

Ако ЕС иска да изчисти противоречията, трябва да приложи уникален механизъм за контрол на средствата, смята Ивайло Калфин

Липсата на време може да изглади различията около Плана за възстановяване на ЕК
500 ~ 2 мин. четене

Има разнообразие на мнения в Европейския съюз, но факторът, който може да сближи тези мнения, е липсата на време. Предложението на Европейската комисия е по процедура, която изисква ратификация и от националните парламенти - всички трябва да бъдат съгласни. В нормални условия такава процедура отнема две години. В момента обаче времето е важен фактор, за да имат ефект парите. Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален министър и евродепутат.

По негови думи европейските лидери ще търсят съгласие по плана за възстановяване през юли. Лидерите на страните членки на Евросъюза остават разделени по въпроса как да структурират предложения фонд за възстановяване от Covid-19 за европейските икономики. Това стана ясно след видео заседанието им в петък.

„Ако има общ знаменател, това е страхът на страните членки, че тези пари ще са източник на корупция. Ако ЕС иска да изчисти тези противоречия, то към този пакет трябва да бъде приложен уникален механизъм за контрол на средствата“, заяви Калфин.

Бившият евродепутат наблегна на факта, че средствата, които ще получат страните членки от Фонда за възстановяване, ще бъдат с условия.

„Средствата от този план ще са свързани със съответните ангажименти - освен с видимо и бързо икономическо възстановяване, също така и с дигитализация и зелена икономика“, коментира той.

Според него икономическите последствия от кризата с коронавируса ще продължат от 2 до 4 години в добрия и лошия си вариант.

„Икономическите анализи показват, че възстановяването ще продължи до края на 2021 година, и то в най-добрия вариант. Спирачката за икономиката ще продължи да има ефект още дълго време“, обясни още Калфин.

Подкрепи Economic.bg