Близо половината българи не вярват в успеха на 46-я парламент

Хората намират действията на Трифонов за прибързани, но повечето са против връщане на модела ГЕРБ

Близо половината българи не вярват в успеха на 46-я парламент

Снимка: Красимир Свраков

664 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство, но 47.6% не вярват, че новоизбраният 46-и парламент ще успее да сформира такова. Почти половината хора намират предсрочния вот за по-честен отпреди и одобряват машинното гласуване. Това става ясно от следизборен сондаж на социологическата агенция „Галъп интернешънъл болкан“, проведен между 14 и 16 юли сред 816 пълнолетни българи по телефона.

Предпочитанията клонят към кабинет около т.н. партии на протеста. 42.9% са „За“ коалиция межди „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“. Идеята за самостоятелно управление на ИТН или коалиция около ГЕРБ са значително по-малко одобрявани – от 19.4% и от 17.7%.

Прави впечатление, че хората като цяло са за някаква форма на „продължение“ на служебния кабинет и против връщане на модела на управление на ГЕРБ. На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62.5% биха одобрили, а 32.1% не биха одобрили. Останалите се колебаят.

Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтори, съгласяват се 71.5% от запитаните, докато 20.2% не смятат, че е проблем, ако този модел се повтори“, гласи един от изводите в проучването.

Същевременно мнозинството не одобрява прибързаните действия на „Има такъв народ“ и като цяло самия проектен състав на изпълнителната власт. Според данните 68.7% не одобряват обявата на шоумена преди свикването на парламента. 24,8% одобряват. Затова и социолозите определят оттеглянето на кандидатурата на Николай Василев за премиер като положителен ход за партията на Слави Трифонов – икономистът не е одобряван от почти 57% от анкетираните.

Подкрепи Economic.bg