Блокчейн може да помогне за сигурността на ваксините

Логистичните препятствия са един от сериозните рискове за бързото разпространение на ваксините срещу COVID-19

Блокчейн може да помогне за сигурността на ваксините

Снимка: БТА

Две британски болници използват блокчейн технология, за да следят за съхранението и доставката на чувствителните към температура ваксини срещу COVID-19. Това е една от първите подобни инициативи в света, отбелязва Reuters. Лечебните заведения използват технологията, която по своя характер представлява споделена цифрова книга или база данни за финансови трансакции. Чрез нея те успяват да извършват стриктно наблюдение върху пътя на ваксини и химиотерапевтични лекарства до хладилниците за съхранение.

Технологията засилва контрола върху данните за веригите на доставки, обясняват от Everyware, която наблюдава ваксини и други лекарства за британската Национална здравна служба (NHS), и базираната в Тексас Hedera, в която собственици са включително гиганти като Google и IBM.

Логистичните препятствия са един от сериозните рискове за бързото разпространение на ваксините срещу COVID-19. Продуктът на Pfizer и BioNTech, например, трябва да се транспортира и съхранява при много ниски температури (при -70 градуса по Целзий) или върху сух лед, като може да престои при стандартни хладилни условия само до пет дни.

Ситуацията доведе до бум в бизнеса на компаниите, продаващи технологии за наблюдение на пратки. „Ние можем абсолютно да проверим данните, които сме събрали от всяко едно устройство“, каза Том Екран от Everyware.

Предимството на блокчейн технологията е, че тя записва всяка промяна и така няма опасност да се допусне престояване на една ваксина при неподходящи условия. От Everyware отбелязват, че ръчните системи биха повишили риска от грешки.

Коментари: 0