7 богати и влиятелни американски фамилии

Те са истинската дефиниция за американска династия

7 богати и влиятелни американски фамилии

Снимка: Wikipedia

Те трупат богатство във всички сфери на живота. Някои от тях са в търговията на дребно, някои в изкуството, други в политиката, а едно семейство е известно, просто защото е известно.

Независимо дали става дума за бизнес успех, богатство, талант или просто късмет, има определени семейства, които доминират в Америка. Те са династии, натрупали богатство от столетия, или са от т.нар. „стари пари”. Но има и такива, които наричат „нови пари”, т.е. новобогаташи.

Вижте 7 от най-богатите и влиятелни американски фамилии, които са олицетворение на самата дефиниция за династия.

1. Семейство Баримор – актьори


Дрю Баримор (вдясно) – Снимка Instagram профил

Баримор често са наричани „Първото семейство на Холивуд” и за това си има причина. Представители на фамилията са се изявявали на сцена още преди Америка да е обявила независимостта си от Великобритания.

Патриархът на талантливото семейство е Морис Баримор. Той е баща на актьорите Лионел, Етел и Джон Баримор. Джон е бил най-известният актьор от началото на 20-и век. Той се жени за успешната филмова актриса на име Долорес Костело и двойката има син на име Джон Дрю Баримор. Джон Дрю следва семейните традиции и също става актьор, а негова дъщеря е популярната съвременна актриса Дрю Баримор, най-известната от цялото семейство досега.

Дрю Баримор има две дъщери, които могат да продължат традицията от поколения и самите те да станат актриси. Само времето ще покаже.

2. Семейство Форд – автомобилна династия


Хенри Форд – Снимка Henry Ford Museum

През 1903 г. Хенри Форд основава Ford Motor Company и оттогава семейство Форд е първото семейство на американската автомобилна индустрия. Единственият син на Хенри, Едсъл, поема компанията през 1919 г., когато е само на 26 години, и се смята, че той въвежда дизайна, който отличава автомобилите на Ford и ги прави най-продаваните. Синът на Едсъл – Хенри II, поема семейната фирма през 1943 г., когато е на 25 години, и е познат със съживяването на семейния бизнес след Втората световна война. Синът на Хенри II - Едсъл II, е в борда на директорите на компанията, внучката му Елена е вицепрезидент на Ford, а внукът Уилям младши е изпълнителен председател на компанията. Днес потомството на Хенри Форд контролира Ford Motor Company с малцинствено участие от 2%.

3. Семейство Хърст – издателски бизнес


Уилям Рандолф Хърст – Снимка Wikipedia

Семейство Хърст е богато и преди да започне да печели от издателската индустрия. Но фамилията придобива известност чак когато вестниците на Уилям Рандолф Хърст правят "жълтата журналистика" популярна. Изданията на Хърст публикуват всякакви новини - било то клюки, новини или чиста спекулация. Той стартира медийната си империя с малък вестник в Сан Франциско, преди да се разшири в Ню Йорк, а след това и в цялата страна. Днес Hearst Corporation все още притежава някои от най-големите вестници, списания и издания в света. Наследниците на Уилям Рандолф Хърст все още участват в издателския бизнес, а внукът му Уилям III е председател на борда на компанията. По-младите поколения обаче са по-известни като светски звезди.

4. Семейство Рокфелер – петролна и банкерска династия


Джон Д. Рокфелер – Снимка Wikipedia

Семейство Рокфелер е направило своето богатство в банковото дело и за разлика от останалите семейства от "старите пари" на златната епоха, те все още живеят от огромното си богатство. Рокфелер емигрира в Съединените щати около 1720 г. и Джон Д. Рокфелер започва да продава продукти на съюзническите войски по време на Гражданската война. След войната той инвестира в петрол и основава Standard Oil през 1870 г. с инвестиция от 1 милион долара, което я прави най-голямата компания в страната по онова време. Джон Д. Рокфелер също инвестира в големи проекти за недвижими имоти в Ню Йорк. Синът на Джон Д. - Джон младши, инвестира в недвижими имоти и е мажоритарен акционер в Chase Bank. Синът на Джон младши Нелсън е губернатор на Ню Йорк в продължение на четири мандата през 60-те и 70-те години. Линкълн Център е построен, след като Джон III дарява 175 млн. долара, за да го финансира. Дейвид, последното живи дете на Джон Д. (в момента е на 100 години), е председател и главен изпълнителен директор на Chase Bank. Днес Джон IV е американски сенатор от Западна Вирджиния и е в политиката от 1984 г. насам.

5. Семейство Кенеди – династия от политици


Президентът Джон Кенеди с вицепрезидента си на разходка пред Белия дом – Снимка Wikipedia

Кенеди са дефиниция на идеята за американска династия в продължение на десетилетия. Първоначално ирландско имигрантско семейство, те олицетворяват американската мечта. Първият Кенеди, който идва в Америка, пристига в Бостън през 1848 г. Още следващото поколение влиза в политиката. Патрик Джоузеф Кенеди става държавен представител и после губернатор на Масачузетс. Синът му Джоузеф Патрик е посланик на САЩ в Обединеното кралство. Той има девет деца, Джоузеф Патрик, Джон Фицджералд, Розмари, Катлийн, Юнис, Патриша, Робърт Франсис, Жан и Едуард (Тед). Трима от синовете му - Джон Ф., Робърт и Тед стават политици, като Джон Фицджералд Кенеди е президент на Съединените щати от 1961 до 1963 г., когато е убит.

Робърт Кенеди е генерален прокурор на САЩ и се кандидатира за президент през 1968 г., но е убит, след като печели предварителните избори в Калифорния. От 1962 до 2009 г. Тед е американски сенатор в Масачузетс. Той умира от рак на мозъка през 2009 г.

Кенеди все още продължават да са активни на политическата арена. Дъщерята на Джон Ф. Кенеди Каролайн е посланик на САЩ в Япония. Дъщерята на Юнис е Мария Шрайвър, която е омъжена за актьора и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, а Джо Кенеди III е избран за четвърти конгресен район на Масачузетс през 2012 година.

6. Семейство Вандербилт – индустриална династия


Корнелиус Вандербилт – Снимка Wikipedia

Семейство Вандербилт е едно от най-старите семейства от "старите пари" в Америка. Те се издигат до голямо богатство по време на златната епоха в края на XIX век. Корнелиус Вандербилт е роден в бедност през 1794 г. и работи от ранна възраст във фирмата на баща си за корабоплаване. През годините той превръща този бизнес в морска империя. Той и неговите потомци разширяват корабоплаването с течение на времето и накрая влизат в железопътния бизнес. Синът на Корнелиус, Били, наследил 95% от семейното състояние, което баща му е изградил. Той продължава да инвестира в железопътни линии и изгражда Grand Central Terminal в Ню Йорк.

След Били сякаш наследниците на Вандербилт не успяват да се справят с правенето на пари, а само с тяхното харчене за недвижими имоти. Но в съвременните поколения има изключения от това правило. Глория Вандербилт е пионер на дизайнерските дънки. Тя е пряк потомък на Корнелиус. Нейният син Андерсън Купър е успешен журналист, който работи като водещ за CNN. Актьорът Тимъти Олифант също е потомък на Корнелиус Вандербилт.

7. Семейство Уолтън – търговия на дребно


Роб, Алис и Джим Уолтън - Снимка: Walmart

Семейство Уолтън е най-богатото семейство в Америка, като те изграждат богатството си чрез верига дискаунт магазини с мотото "Най-ниските цени по всяко време, навсякъде". Сам и Бъд Уолтън откриват първия си магазин в Нюпорт, Арканзас, през 1945 г., но чак през 1962 г. магазините започват да изглеждат като обектите на Wal-Mart, които познаваме днес.

Наследниците на Сам Уолтън до един са милиардери, като Джим, Алис и Кристи се нареждат високо в списъка на милиардерите "Форбс".

Дъщерята на Бъд - Ан Уолтън Крьонке, се омъжва за Стан Кронеке, който притежава спортни отбори от НБА, НХЛ, НФЛ и МЛС.

Общото богатство на членовете на фамилията се изчислява на 136 млрд. долара.

Коментари: 0