Богатите американци стават още по-богати въпреки пандемията

Техните компании повишават стойността си в кризата

Богатите американци стават още по-богати въпреки пандемията

Снимка: Twitter профил Джеф Безос

3596 ~ 1 мин. четене
Комбинираното богатство на американските милиардери, включително на основателя на Amazon.com Inc Джеф Безос и на шефа на Tesla Inc Илон Мъск, е нараснало с близо 10% по време на продължаващата пандемия от COVID-19, според доклад, публикуван от Института за политически изследвания.

Приливът на богатство на най-богатите мъже в Америка се случва в период, в който над 22 милиона американци подадоха молби за безработица, пише Ройтерс.

Дори когато икономиката се сблъсква с рецесия, компаниите в сферите на технологиите и интернет като Zoom повишават стойността си, предлагайки решения за работа от вкъщи или онлайн търговия, а наред с това расте и богатството на техните акционери и основатели.

„Това е като приказка за две пандемии, с много неравномерно разпределение на жертвите", казва Чък Колинс, съавтор на доклада.

В периода между 1 януари до 10 април тази година състоянието на 34-ма от най-богатите милиардери в страната е нараснало с десетки милиони долари, се казва в доклада.

Според доклада на IPS, състоянието на осем от тези милиардери, включително Безос, основателят на Zoom Video Communications Inc Ерик Юан и Мъск, е нараснало с по над 1 милиард долара.

През последното десетилетие богатството на милиардерите в САЩ е скочило с над 80,6%, коригирано спрямо инфлацията, се добавя в доклада.


Подкрепи Economic.bg