Богатството на Безос се стопи с $42 млрд. за дни

Колко загубиха технологичните милиардери заради последните спадове на акциите

Богатството на Безос се стопи с $42 млрд. за дни
Акциите на технологичните компании отбелязаха резки спадове в борсовата търговия в последните дни, а най-богатите мениджъри и акционери в технологичния свят губят милиарди.

Amazon, Apple, Facebook и Google се давят, тъй като инвеститорите разпродават своите акции и се оттеглят в по-безопасна територия, отбелязва Си Ен Ен. Основателите, главните изпълнителни директори и водещите инвеститори в тези компании бързо губят пари.

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос е загубил приблизително 42 милиарда щатски долара от нетното си богатство, което достигна своя връх в началото на септември до 168 милиарда долара, според индекса Bloomberg Billionaires. Акциите на Amazon оттогава са спаднали с повече от 25% и в момента се търгуват за около 1500 долара на акция, оставяйки състоянието на Безос на ниво от 126 млрд. долара.

И богатството на шефа на Facebook Марк Зукърбърг се топи. Той е загубил приблизително 34 милиарда долара спрямо най-високото си нетно богатство към края на юли и сега притежава 52 милиарда долара. Той пада до седмо място в списъка та най-богатите хора в света.

Facebook е загубил 40% от стойността си от юли и понастоящем се търгува на около 130 долара за акция.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс, който все още притежава 1% от технологичната компания, е загубил 5 млрд. долара от началото на октомври. Той все има богатство от приблизително 95 млрд. долара и се нарежда на второ място сред най-богатите хора в света, според Блумбърг.

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет - който е най-големият акционер в компанията Berkshire Hathaway - все още е третият най-богат човек в света. Той е загубил около 4 млрд. долара, откакто достигна връх от 93,4 млрд. долара в началото на февруари. Berkshire Hathaway е най-големият притежател на акции на Apple, чиито акции са спаднали с 23% спрямо най-високия си връх. 

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин са загубили 20 милиарда долара от върховите си активи през юли. Акциите на технологичната компания са загубили 20% от стойността си от юли, а в понеделник затвориха на меча територия за първи път от 2011 г. насам.
Коментари: 0