Бойко Борисов: Румен Радев се държи като президент на една партия

За една година свалихме външния дълг с 2,3 млрд. лв.

Бойко Борисов: Румен Радев се държи като президент на една партия

Снимка: Economic.bg

2138 ~ 3 мин. четене

Румен Радев се държи като президент на една партия. Не може да ни обвинява ежедневно, а ние да мълчим. Именно в този кабинет той оттегли оставката си като командир на ВВС. Тогава говореше, че авиацията е приземена, а сега с какво ще летят на парада? Така премиерът Бойко Борисов коментира споровете между правителството и президента за покупката на нови бойни самолети. 

Не смятам, че правим всичко така, както искаме, но като ни се каже, се поправяме, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю по повод една година от управлението на правителството в сутрешния блок на Нова тв. 

Относно думите на президента, че няма напредък в борбата с корупцията, премиерът обясни, че за него президентът винаги е бил обединител на нацията, а в случая не се вижда нищо, което да обединява. 

Видяхме служебното правителство. Резултатът е 150 млн. лв. по-малко събрани от приходните агенции. Единственото, което решиха, беше за изтребителите, каза още Борисов по адрес на БСП и Румен Радев.

Като нещо, от което се срамува през тази една година, той посочи подценяването на Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие. Не успяхме да я представим пред обществото както трябва. След надигането на общественото мнение, аз я оттеглих. Тя беше атакувана отвсякъде и попаднахме в много тежка ситуация, обясни Борисов. 

За нещо, с което се гордее през този период, той посочи свалянето на външния дълг с 2,3 млрд. лв. България е на трето място в Европа. След втория мандат имахме да плащаме огромни суми за двата реактора, за американските централи и т.н. Ако не бяхме събрали с 6 млрд. лв. повече в държавния бюджет, нямаше да ни излезе сметката, отбеляза премиерът.

Той обясни, че за скандала с ЧЕЗ е разбрал по телефона. Аз бях в Брюксел на една среща. Това е частна сделка, която наблюдаваме много внимателно. Сделката е между две големи компании, които могат да ни обвинят в оронване на престижа. Аз лично съм на мнение, че няма да се случи.

По повод публичния арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, Бойко Борисов заяви, че преди време е имало паднало дело заради неизброени пари и поради тази причина всяка една банкнота е описвана и маркирана. Прокуратурата и ние правим всичко възможно този бич с корупцията да се смазва на всички нива. Случаят за мен е приключен. Толкова много свидетели излязоха да говорят, нека оставим съдиите да отсъдят по съвест, каза още той.

Проблемът със свободата на словото е в собствениците на медии, ние не им се месим. Всеки собственик трябва да бъде изваден на светло. Какво да направим, за да спрем Прокопиев и Пеевски да воюват? Аз не знам и затова нищо не правя, поясни премиерът.

По повод посещението на Волен Сидеров в Крим, Борисов обясни, че всяка една от партиите във формацията Патриотичен фронт си има свои позиции и ценности, които следва. Докато ГЕРБ е в управлението, НАТО и ЕС са неизменни ценности, подчерта министър-председателят.

За протестите на 1 май, Бойко Борисов каза, че Корнелия Нинова е подтисната и не може да спи. Точно в момента да искаш оставка, когато изобщо не си готов, не виждам защо си правиш труда, допълни той. Когато се изказваш, бъди справедлив. 

Премиерът не подмина и темата за доходите. Искам да вдигнем доходите на хората не с 11, а със 111%. Безработицата е на рекордно ниски нива. 

За приемането на еврото, Борисов обясни, че се това да не доведе до вдигане не цените на стоките и услугите в страната. Еврозоната ще намали лихвите по кредитите и дава стабилност. В Европа вече има доста недисциплинирани държави, които не са като България, каза още той. 

Относно двойният стандарт на храните Борисов заяви:  Аз съм израснал с маргарин, защото през социализма маслото беше скъпо. Редили сме се по 2-3 дни на опашка да купим Хумана, когато БСП беше на власт. Етикетите трябва да се четат и потребителите трябва да са наясно какво купуват, категоричен е премиерът.

Коментари: 0