Бокова кандидатства за работа при един от олигарсите на Путин

\"ФосАгро\" е сред лидерите в производството на фосфатни торове в света

Бокова кандидатства за работа при един от олигарсите на Путин
1288 ~ 2 мин. четене

Бившият генерален директор на ЮНЕСКО и един от българските кандидати за генерален секретар на ООН Ирина Бокова е номинирана за член на Съвета на директорите на водещия производител на фосфатни торове в света - руската "ФосАгро". Това става ясно от официално съобщение на сайта на компанията. Дали българската ще влезе в ръководството на дружеството ще стане ясно на 26 февруари 2018 г., когато Съветът се събира на извънредно заседание.

В него е описана кратка биография на Бокова. Пише, че тя заемала поста на генерален директор на ЮНЕСКО за два четиригодишни мандата (2009-2017 г.). Тя беше първата жена и първият източноевропейски лидер на организацията.

Руското дружество пише още, че „дългата ѝ знаменита кариера включва позицията на секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция, зам.-министър и министър на външните работи на България, на два пъти член на парламента, български посланик във Франция и Монако, както и постоянен представител на Беларус към ЮНЕСКО.

„Ирина Бокова също допринесе за развитието на новата Конституция на България през 1991 г. Тя получи диплома от Московския държавен институт за международни отношения, продължава образованието си в Университета на Мериленд (САЩ), магистърски и докторски курсове за мениджъри в „Джон Ф. Кенеди“ - училище по публична администрация в Харвардския университет.“

Собственик и ръководител на „ФосАгро“ е Андрей Гуриев, приближен до президента Владимир Путин. Той е един от 96-те олиграси в „Кремълския списък“ на САЩ, публикуван вчера. Той е и сред най-богатите руснаци, според класация на Forbes. Само преди няколко седмици Гуриев е получил почетна грамота от президента на Русия „за постижения в развитието на бизнеса, активен социален живот и много години на усърден труд.

Компанията, начело с Андрей Гуриев, е безспорен лидер в предоставянето на всички видове торове на руския пазар и един от лидерите в производството на фосфатни торове в света.

Подкрепи Economic.bg