Бомбардировачи на САЩ удариха край границата на Северна Корея

Наземните учебни цели са представлявали макети на севернокорейски обекти

Бомбардировачи на САЩ удариха край границата на Северна Корея

Стратегически бомбардировачи B-1B от военновъздушните сили на САЩ нанесоха удари по учебни цели, разположени на южнокорейска територия, но и близо до границата със Северна Корея. Информацията дойде от армейското командване в Сеул, цитирано от ТАСС.

„Няколко самолета B-1B Лансър, придружени от изтребители F-22 Раптър, осъществиха маневри с учебно хвърляне на бомби, като демонстрираха възможностите и решимостта на съюзниците да отговорят твърдо на севернокорейските ракетни и ядрени провокации“, гласи изявлението на южнокорейското комадване. Целите на полигона в североизточната провинция Кануон са поразени успешно, добавя командването, според което в днешното учение са участвали и южнокорейски самолети F-15 и F-16.

Бомбардировката бе част от мащабните съвместни маневри "Виджилънт ейс", организирани от Южна Корея и САЩ. За пръв път в историята в общите учения са включени изтребители от пето поколение.

Съюзниците усъвършенстваха уменията, необходими за моментален ответен удар, подобриха възможностите си за взаимодействие и в мирно, и във военно време, изтъкват южнокорейските висши военни.

По-рано бе съобщено, че наземните учебни цели са представлявали макети на севернокорейски обекти, свързани с ракетно-ядрената програма на Пхенян. Съвместните южнокорейско-американски маневри "Виджилънт ейс", започнали в понеделник, ще продължат до петък.

Коментари: 0