Борисов: Моя е грешката за изборите

Премиерът призова Слави Трифонов да създаде партия и да поеме политическа отговорност

Борисов: Моя е грешката за изборите

Снимка: Economic.bg

„Грешката за резултата на президентските избори е изцяло моя. Аз търсих най-подходящия, най-знаещия и най-можещия човек и продължавам да твърдя, че Цачева е най-подготвена.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред bTV.

Борисов призна, че за първи път се е поддал на популизма и е избрал кандидат, който не е с толкова висок рейтинг. Премиерът заяви, че ще поеме отговорността за това свое решение. 

Той коментира още, че другата му грешка е била, че е позволил изборите да се проведат на една дата с референдума. „Съгласих се референдумът да се проведе заедно с изборите, за да се спестят пари, а това вдигна избирателната активност“, поясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че не е обмислил добре ситуацията, когато е обещал да подаде оставка при загуба на първия тур. „Да стоим и да участваме на избори в оставка, нямаше да е честно нито към партията, нито към Цачева”, коментира премиерът и бе категоричен, че при провал на балотажа ще се оттегли.

„Аз лично ще бъда първият човек, който ще поздрави Радев ако спечели. Хората в държавата обаче трябва да бъдат спокойни“, добави той. 

„Очаквам хората в неделя да оценят кой е най-подготвен. Това е г-жа Цачева“, изтъкна премиерът. По думите му тя е „много по-симпатична от лидери и премиери в Европа”.

Министър-председателят отново намекна, че партията му търпи всички негативи от управлението и от поведението на коалиционните си партньори.

„Тези, които не влизат в управлението (Патриотичният фронт, б.р.) взеха 500 хил. гласа, защото могат да говорят каквото си поискат. Загубихме много лекари, много учители, много, които считат, че там не ни е добра политиката. Подкрепям решенията на министрите и ги браним до край”, обясни той.

Борисов призна, че резултатът на конкурента донякъде е наказателен вот, но изрази съжаление, че хората не са оценили магистралите, санирането, бонусите на пенсионерите и т.н.

Лидерът на ГЕРБ призова Слави Трифонов да излезе на политическата сцена и да създаде партия. „Той трябва да се научи да носи политическа отговорност от действията си. Вижте му колите, ние се возим в старите мерцедеси на НСО, които са за ремонт“, отбеляза министър-председателят. 

Коментари: 0