Борисов: Най-големият ми страх за 2019 г. е от война

Премиерът не вижда основание за предсрочни избори догодина

Борисов: Най-големият ми страх за 2019 г. е от война
Най-големият ми страх за 2019 г. е опасността от война. Конфронтациите и вътрешната необходимост от враг в много страни може да доведе до ескалация в региона на Черно море и Украйна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в интервю за предаването "Панорама" по БНТ тази вечер.

Именно заради тези страхове настоявам да се случат големите енергийни проекти - за газопровод и за ядрена централа (б.р. Турски поток и Белене) Защото там, където има газови тръби и ядрени реактори, там война няма, поясни премиерът.

Той допълни, че другите му страхове са свързани с проблемите с миграцията.

Турски поток

По темата "Турски поток" Борисов заяви, че има ясно желание от страна на Турция и Русия тръбата да премине през България. Днес бе обявено и че до седмица стартира поръчката за изграждането на газовия хъб "Балкан". 

Това се теми, които изискват много политическа воля и национален консенсус, но за съжаление по такива теми не се говори. Ние може днес да вземем решение и да кажем подписваме, обясни Бойко Борисов, но има много условности.

Именно затова правителството е работило две години по газовия хъб "Блакан". Борисов припомни, че самият Юнкер е заявил тогава, че Европа стои зад газовия хъб "Балкан". Има трети либерализационен пакет и той казва - трябва да има винаги обеми, които да могат да бъдат ползвани от трети страни. България има такива обеми от "Хан Аспарух", "Силистар", Азербайджан и терминала за втечнен газ в Александрополис, уточни премиерът.
Но според него, ако днес инвестираме 3 млрд. лева в тръби и утре се въведат нови санкции срещу Русия, страната ни ще има под земята още 3 млрд., подобно на 3-те млрд. лева, дадени за реакторите за АЕЦ "Белене", които сега стоят на Дунава.

Вторият вариант, според Борисов, е в проекта да участват партньори. Тогава трябва дискусия кои да бъдат те и начин, по който ще се строи. Имаме ясно желание от Русия и Турция да продължи потока през България, подкрепено с писма и публични изказвания на президентите на Сърбия и Унгария и канцлера на Австрия. Като първи трябва да намерим техническото решение, обясни Борисов.

Предсрочни избори

На въпрос възможно ли е догодина да поиска за  трети път предсрочни избори, Борисов заяви, че те ще струват 50 милиона. По думите му, по-добре е парите да се похарчат за друго, като например Великденски бонуси. През май ще има евроизбори и тогава ще стане ясно кой колко е силен. А и не виждам БСП да предлагат алтернатива, коментира той.

Отношенията с президента Румен Радев

За отношенията си с президента Румен Радев премиерът Борисов каза, че нито веднъж не е застанал срещу негово решение.

Правителството си има достатъчно ангажименти, а ролята и функциите на президента са разписани ясно в Конституцията. Но той си харесва БСП и си ги подкрепя много. И никога не говори за техните слабости и грешки, подчерта Борисов.

Приемам всички градивни критики и работим да отстраняваме проблемите, но да не кажеш една дума срещу БСП, и всичко да изсипваш върху ГЕРБ, това не го приемам, каза премиерът.

Той изрази възмущение срещу тезите за конфронтация с президента, идваща от негова страна. "Не стига, че той ни шамари всеки ден, а после вие нас питате - водите ли война", каза Борисов.

Бюджетния излишък

Относно разходите от бюджетния излишък на стойност близо 2 млрд. лева, одобрени на последното заседание на Министерския съвет в сряда, Борисов обясни, че външният дълг е намалял до 20% от БВП и сее увеличила събираемостта. Контрабандата на цигари е паднала от 34% до под 5% и това го отчитат неправителствени организации и бизнеса, а също така икономиката е изсветляла, а безработицата е под рекордните 5%.

Излишък означава, че сме работили добре, по-добре от тези, които имаха дефицит, каза Борисов, като поясни, че говори за правителството на Пламен Орешарски.
Коментари: 0