Борисов поиска отмяна на прихващанията с цесии в КТБ

Премиерът определи тези операции като \"вторична далавера\"

Борисов поиска отмяна на прихващанията с цесии в КТБ

Снимка: БГНЕС

212 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Ще отменим всички прихващания с цесии в КТБ”, това заяви днес премиерът Бойко Борисов днес, цитиран от БГНЕС.

Той определи тези операции като „вторична далавера” и посочи, че се надява 800 млн. лв. от активите на банката да се върнат в държавата.

Борисов бе днес в Асоциацията на банките в България, по-късно в Народното събрание ще бъде представен новият председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

„Създали сме максимално добра организация за времето до 4 декември и изплащането на депозитите на хората от Корпоративна търговска банка, което ще се извършва в 9 банки”, допълни министър-председателят. Премиерът посочи, че са взети всички мерки, за да няма спорове между хората, банковите клонове ще бъдат охранявани допълнително от полицията, „за да се спестят нервите на вложителите и да няма гафове”. Той уточни, че първият превод със средства от гарантираните депозити ще бъде без такса.

"Надяваме се това повече никога да не ни се случва. Тъй като имаше и други спекулации, затова тук беше и Менда Стоянова, за да запознае Асоциацията на банките” добави Борисов. Той изрази и надежда Фондът за гарантиране на влоговете през следващите години „да остане пак едно тихо пристанище”.

Напомняме, че цесии на депозити в банката с отнет лиценз се извършват основно с два мотива - прихващане на от страна на кредитополучатели, чиито задължения стават предсрочно изискуеми с несъстоятелността на банката и раздробяване на негарантирани депозити, в опит да се получи гаранция за всяка от цедираните му части.

Според Закона за банковата несъстоятелност, прихващания могат да се извършват, когато вземането и задължението са собственост или са придобити от едно лице, преди то да е знаело за неплатежоспособността на кредитната институция. Приема се, че то „знае” след обявяването на решението за отнемане на лиценза в Търговския регистър, което в конкретния случай е 7 ноември.

Според чл. 26 от Закона за задълженията и договорите, цесиите могат да се обявят за недействителни, ако са извършени с цел заобикаляне на закона. Дали това може да се приложи се решава от съда след иск от страна на синдика. Това поражда въпросът по какъв начин изпълнителната власт ще отмени сключените вече търговски операции.

Повече за същността на цесиите и приложението им в казуса „КТБ” можете да откриете в първа и втора част на материала ни „Цесиите - рискове и възможности”.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg