Борисов предложи общи тол такси за Балканите

Ще се създаде смесено дружсетво за пренос на електроенергия между Черна Гора и България

Борисов предложи общи тол такси за Балканите

Снимка: Министерски съвет

804 ~ 2 мин. четене
Тол-системи може да въведат във всички страни на Балканите, а таксите за използване на пътищата да се уеднаквят. Със събраните така пари целият регион може да си изплаща кредитите, които би могъл от международните финансови институции за подобряване на свързаността си.

Тази идея предложи премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с черногорския си колега Душко Маркович. По думите на Борисов така Балканите могат „да станат мощна икономическа зона”.

„Рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите”, каза още българският премиер и добави, че Черна гора трябва да работи активно, за да затвори още две глави от предприсъединителния процес към ЕС.

Борисов заяви и че ще бъде създадено смесено дружество между двете страни за пренос на електроенергия. „Мисля, че това ще е успешен проект. Надявам се през следващите месеци да направим икономически форум, да подготвим една подобна структура. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно“, каза премиерът. По думите му това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.

По отношение на миграцията българският премиер отново подчерта, че всяка държава на външна граница, трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна. „България го е направила – изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем“, допълни Борисов.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович благодари за усилията на страната ни за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в Европейския съюз. Той оцени положително резултатите от проведените срещи по време на Българското председателството на Съвета на ЕС, както и подписаната от всички европейски лидери в София декларация за интеграцията на страните от региона.
Подкрепи Economic.bg