Борисов се обади на Путин

Двамата разговаряли за бъдещи енергийни проекти

Борисов се обади на Путин

Руският президент Владимир Путин е разговарял с българския премиер Бойко Борисов по телефона, съобщи „Риа Новости“, цитирайки свои източници в Кремъл. Информацията беше потвърдена и от Министерския съвет. 

Разговорът се е състоял по инициатива на българския премиер, а темата е била съвместните проекти в енергийната сфера, като газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис” и ядрена енергетика. Премиерът е подчертал, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в писмо до Борисов, че ЕК е склонна да се съгласи руският газ да минава през бъдещия хъб „Балкан”. Условието е това да се случи в съответствие с правилата на Европейския съюз.

Борисов и Путин са коментирали и възобновяване на взаимодействието в рамките на Руско-Българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Двамата са обсъдили и възможностите за увеличаване на туристите, тъй като туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни. 

В рамките на разговора е посочено още, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им, обясниха още от правителствения пресцентър.

Коментари: 0