Борисов се отказва да бъде премиер

Настоящият министър-председател ще посочи "европейски ориентиран" наследник

Борисов се отказва да бъде премиер

Снимка: МС

Автор: Economic.bg

Бойко Борисов обяви, че няма да е кандидатът на ГЕРБ за премиер. Аз предложих да не съм министър-председател. Нека да получим мандата, не искам като Радев да разделям нацията. След като ни дадат мандата, ще направим своето предложение за премиер и правителство, каза министър-председателят при посещението си във Велико Търново, веднага след заседанието на Министерския съвет.

Звучи нескромно, но днес по-подготвен премиер от мен няма. Неслучайно ние сме първа политическа сила, това е пета победа на парламентарните избори".

Той не каза кой ще бъде предложеният от ГЕРБ премиер, но заяви, че "ще предложа министър-председател с европейска, натовска ориентация".

"Няма да кажа нищо, докато не излезем с изпълнителната комисия и не Ви прочета всички министри начело с премиера", допълни той, обяснявайки, че сред тях ще има както нови, така и ще се запазят част от старите. 

На въпрос дали ще бъде подкрепено правителство с министър-председател, който не е от ГЕРБ, Борисов отговори "разбира се".

По думите му ГЕРБ ще подходи отговорно към съставянето на ново правителство заради избирателите подкрепили партията. „Нека всички да подходят така отговорно – има по Конституцията ред и начин, по който се действа. Когато получим мандата като първа политическа сила, най-отговорно ще се отнесем към него. Оттам нататък, след като преценят другите партии дали ще ни подкрепят, или не, има конституционен начин за действие“.

Борисов заяви, че не го е страх от служебно правителство.

Според него партиите не трябва да дезертират от отговорност, тъй като това ще доведе до десетки милиони за нови избори и хаос.

Коментари: 0