Blue Origin на Джеф Безос ще разработва ядрен космически кораб

Проектът е възложен от Пентагона

Blue Origin на Джеф Безос ще разработва ядрен космически кораб

Снимката е илюстративна

Снимка: Blue Origin/Twitter

Автор: Economic.bg

Пентагонът възложи на Blue Origin, авиокосмическата компания на Джеф Безос, договор за 2.5 млн. долара за проектиране на ядрено задвижван космически кораб. Агенцията на Министерството на отбраната DARPA, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия, избра и Lockheed Martin и General Atomics за първата фаза на програма за проектиране и изграждане на космическия кораб, се казва в изявление.

Lockheed Martin получи договор за 2.9 млн. долара за проектиране на кораба по програмата „Демонстрационна ракета за ловки операции между Земята и Луната (Cislunar Operations)“ DRACO. В договор за 22 млн. долара General Atomics трябва да проектира малък ядрен реактор за захранване на ракета, предаде CNBC.

DARPA иска да тества технологията за ядрено термично задвижване, която използва ядрен реактор в ракета, за да нагрее горивото и да задвижва кораба отвъд ниската земна орбита.

Ракетите обикновено се захранват от химически или електрически базирани системи. Агенцията заяви, че и двете имат "недостатъци", а технологията за ядрено задвижване е събрала предимства на всяка от тях – мощността на химическата основа и ефективността на електрическата.

Агенцията посочва в изявлението си, че иска да пусне космически кораб с ядрена енергия в орбита през 2025 г.

Blue Origin, Lockheed Martin и General Atomics "демонстрираха способности за разработване и внедряване на модерни системи за реактори, задвижване и космически кораби", каза майор Нейтън Грейнер, ръководител на програмата DRACO.

Blue Origin е развълнувана да подкрепи DARPA в съзряването на концепциите за космически кораби за тази важна технологична област, заявиха от дружеството.

Това е един от многото договори, които Blue Origin е получила от основаването си от главния изпълнителен директор на Amazon – Джеф Безос, през 2000 г. Компанията, която иска да революционизира космическите пътувания и да колонизира Слънчевата система, получи три договора на НАСА през 2020 г.

Коментари: 0