Борисов спря заповедта, изкарала на протест жители на 3 общини

Екоминистърът Нено Димов определи \"Натура 2000\" като бомба със закъснител, която избухва сега

Борисов спря заповедта, изкарала на протест жители на 3 общини
Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви икономически дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Въвеждането на пълната забрана за икономически дейности в зони от "Натура 2000" изкара на протест жители и собственици на имоти в трите общини, които продължиха и тази сутрин с блокада на пътя за Калиакра. 

Според министъра на околната среда и водите "Натура 2000" е била бомба със закъснител, заложена през 2006-2007 година. „И тази бомба избухна сега“, изтъкна Нено Димов в ефира на Нова тв тази сутрин. 

„Тогава правителството на Тройната коалиция, на БСП, ДПС и НДСВ, възложи на зелени неправителствени организации да се направи картирането на земите, които ще попаднат в Натура. Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации подобно нещо. Този район е очертан от екоорганизациите през 2006 година и е приет с решение на Министерския съвет през 2007 година. Тогава е даден на ЕК като очертан район”, заяви още министърът.

По думите му, през 2014 година отново правителство на БСП допуска да влезем в съдебна фаза и тогава вече сме осъдени. Март месец тази година пък била заложена последната част от тази бомба, когато „служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед, за да не преминем към ефективни санкции. Когато поех поста и отидох в Брюксел, тази заповед не беше издадена. Трябваше да избирам да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции, или да издам заповед и да се опитвам да минимизирам щети”, заяви Нено Димов.

Утре се очаква да бъде проведена среща между екоминистъра и екипа му с кметовете на трите общини и представители на инициативните комитети. Целта е да се обсъди ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, както и да се потърси най-правилното решение за всички страни по казуса. В бъдеще вероятно ще бъде поканен да посети мястото и комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, за да се запознае с различните гледните точки. 

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането. 
Коментари: 0