БРАИТ иска да пише закони, но умишлено ги нарушава

Кандидат-работодателската асоциация обвинява останалите, че притискат институциите и организират медийни атаки

Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ:

БРАИТ иска да пише закони, но умишлено ги нарушава

Добрин Иванов в интервю за Nova

Снимка: Nova/Стопкадър

912 ~ 2 мин. четене

Проблемът е, че това сдружение (БРАИТ) се опитва да бъде национално представителна организация в нарушение на закона. Не спазва закона, а се опитва да участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който утвърждава и съгласува законодателни промени. Тоест, нарушаваме закона, за да седнем на масата и да творим закони. Така изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) – една от петте признати работодателски организации – коментира опитите на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) да получи статут на работодателска организация, без да има това право.

Регистрация на БРАИТ

Според Добрин Иванов кандидат-работодателската асоциация е нарушила закона с това, че не отговаря на условията за представителност по два критерия. „Не е представила документ, който да удостоверява регистрация в окръжен съд като работодателска организация. Това е условие за допустимост. Вторият критерий е количественият за представителност. Кодексът на труда и наредбата, която регламентира процедурата, определят количествени критерии за представителност - брой фирми и работещите в тях, членуващи в организацията. Минималният е 50 000, те са представили списък от 57 000, които се дублират с наши членове. След като ги извадят, броят пада под изискуемия”, категоричен е Иванов.

Вчера работодателските организации обявиха, че Комисията за установяване на наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите e установила категорично, че БРАИТ, свързвана с президента Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.), не отговаря нито на юридическите, нито на количествените критерии. Те също така призоваха премиера Бойко Борисов, вицепремиера Марияна Николова и социалния министър Деница Сачева да не се поддават на натиска и да не регистрират незаконно асоциацията.

Днес БРАИТ излезе с позиция, като повтори, че е правоприемник на Асоциация на бизнес клъстерите (АБК), която според тях е била работодателска организация по чл. 5, ал.1 от КТ, учредена на 30 октомври 2009 г. Организацията обединява иновативните компании в сферата на автомобилната и софтуерната индустрия, IT и ICT, биотехнологиите, изкуствения интелект, рудодобива, възобновяемата енергетика, модерната търговия и др.

„Членовете ни генерират приходи, равняващи се на 8.24% от БВП на България и развиват дейност в 114 общини. В този смисъл БРАИТ не само има правото да претендира за участие в НСТС, но и съществен капацитет и авторитет да допринесе за икономическото развитие и социалния диалог в страната“, пише в писмото на асоциацията.

Според тях КРИБ, АИКБ, БСК и ССИ упражняват натиск върху институциите, организират медийни атаки, за да не бъде допусната БРАИТ за член на Националния съвет, „въпреки че организацията изпълнява всички количествени и качествени критерии за това“.

Също така напомнят, че процедурата в Комисията за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите е с консултативен характер, а институционалното решение се взима от Министерство на труда и социалната политика, като подлежи и на съдебен контрол.Подкрепи Economic.bg