Правителството не вписа БРАИТ като работодателска организация

Причината е, че не отговаря на изискванията, регламентирани в Кодекса по труда

Правителството не вписа БРАИТ като работодателска организация
1072 ~ 2 мин. четене

Правителството призна пет работодателски организации за представителни на национално равнище за следващите четири години, но в това число не влиза Българска работодателска асоциация „Иновативни технологии“. Причината БРАИТ да не бъде призната е, че не отговаря на изискванията, регламентирани в Кодекса на труда.

Регистрация на БРАИТ

Петте признати организации са същите, които действаха и досега - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът за стопанска инициатива.

Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ отново бяха признати за национално представителни организации на работниците и служителите за срок от 4 години.

Петте бизнес организации и двата синдиката продължават да бъдат част от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който утвърждава и съгласува законодателни промени и обсъжда посоката на социалната и икономическа политика на страната.

Припомняме, че в края на миналата година Комисията за установяване на наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите установи, че БРАИТ, свързвана с президента Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.), не разполага с необходимите документи за регистрация като работодателска организация.

Тя не разполага cъc cъдeбнo peшeниe зa впиcвaнe и yдocтoвepeниe зa aĸтyaлнo cъcтoяниe нa opгaнизaциятa, ĸaĸтo и cъс зaвepeн oт cъдa пpeпиc нa пocлeдния ycтaв нa opгaнизaциятa. Πpичинaтa e, чe тя нe e peгиcтpиpaнa ĸaтo юpидичecĸo лицe, a ĸaтo opгaнизaция c нecтoпaнcĸa цeл, става ясно от заключението на комисията.

Cъщo тaĸa БPAИT нe e впиcaнa и в peгиcтъpa нa cиндиĸaлнитe и paбoтoдaтeлcĸи opгaнизaции, ĸoйтo дeйcтвa oт нaчaлoтo нa 2018 г. Opгaнизaциятa твъpдeшe, чe e пpaвoпpиeмниĸ нa Acoциaциятa нa бизнec ĸлъcтepитe и ĸaтo тaĸaвa имa aвтoмaтичнa peгиcтpaция. Koмиcиятa oбaчe e ycтaнoвилa, чe нe мoжe дa ce твъpди тaĸoвa нeщo, тъй ĸaтo Acoциaциятa нa бизнec ĸлъcтepитe cъщo ниĸoгa нe e билa peгиcтpиpaнa ĸaтo нaциoнaлнo пpeдcтaвeнa paбoтoдaтeлcĸa opгaнизaция.

От бизнес асоциацията изпратиха позиция по повод отказа на правителството да я впише като работодател. Там се посочва, че "днес българското правителство не просто отказа достъп до НСТС на иновативните индустрии в страната (аутомотив, ИТ, биотехнологии, възобновяеми енергоизточници, изкуствен интелект и много др.), но и даде ясен сигнал, че развитието на иновативната икономика в полза на българските граждани не е негов приоритет".

За съжаление, поради подобно на днешното непрофесионално и непрозрачно отношение на публичния сектор към българските работодатели, само за последните три месеца България пропусна инвестиция за завод за електромобили в посока Гърция, регионален дейта център на Майкрософт в посока Гърция, два ключови проекта за производството на батерии за електромобили, рудодобивни проекти в посока Сърбия, два завършени завода за батерии за електромобили в посока Унгария и Полша, а междувременно румънска ИТ компания за роботизация на процеси на управление на индустрия 4.0 се превърна в борсово оценено дружество за над $10 милиарда, пише още в позицията на БРАИТ.

Подкрепи Economic.bg