Бразилска компания купува Avon в сделка за над $2 млрд.

Natura Cosméticosа купи миналата година и Body Shop

Бразилска компания купува Avon в сделка за над $2 млрд.

Снимка: Facebook профил Avon

1680 ~ 2 мин. четене
Бразилският собственик на Body Shop купува Avon Products в сделка, която оценява американската козметична компания на повече от $2 млрд., съобщи "Гардиън". Очаква се Natura Cosméticos да обяви поглъщането още в сряда, съобщава Financial Times. 

След сделката Natura Cosméticosа ще контролира повече от три четвърти от обединената група. Останалите акции ще бъдат собственост на акционерите на Avon.

Avon, основана през 1886 г. и известна със своя модел за продажба от врата на врата, е със седалище в Лондон, но е регистрирана на борсата в Ню Йорк с пазарна стойност от около $ 1,4 млрд. През януари компанията обяви плановете си да съкрати около 2300 работни места - или 10% от световната й работна сила - тъй като се опитва да реализира икономии от почти 100 млн. долара.

Компанията се бори да остане в крак с променящите се вкусове и навици на потребителите и конкуренцията от страна на глобални играчи, които са се възползвали от растежа на онлайн продажбите в бизнеса за красота.

Двата борда са се споразумели след месеци преговори. Avon ще предостави на базираната в Сау Пауло Natura Cosméticos по-голям дял от пазара си в Бразилия и други страни от Латинска Америка, както и в Европа и Азия.

Natura купи базираната в Съсекс Body Shop от L'Oréal в сделка за €1 млрд. през 2017 г. Тя също притежава марката от висок клас Aesop, която прави козметика за тяло и коса и е вече най-голямата козметична компания в Бразилия с приходи от $ 3,4 млрд. през 2018 г., ръст от 36 на сто. Бразилският конгломерат има пазарна стойност от около 6,2 млрд. долара.
Коментари: 0