Брекзит срина доставките на стоки от Великобритания към ЕС

Северна Ирландия е най-засегната от хаоса по транспортните коридори

Брекзит срина доставките на стоки от Великобритания към ЕС

Снимка: Pixabay

3119 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Износът на храни и напитки от Обединеното кралство към Европейския съюз се е понижил със 75% през януари, съобщават от Федерацията за храни и напитки, предава Reuters. Според докладите ѝ високият процент се дължи на последствията от Брекзит и невъзможността на ЕС и Великобритания да разрешат проблема със Северна Ирландия.

Търговско споразумение по Брекзит

Най-силно засегнатият търговски път е този до Ирландия. През януари 2020 г. страната беше най-големият пазар в Обединеното кралство, представляващ около 18% от общия износ на храни и напитки. Година по-късно делът му се е свил до едва 5%.

Бизнесът се сблъсква със значителни предизвикателства, когато търгува с ЕС и по-специално малките бизнеси, тъй като до тях не достигат много поръчки“, заявява ръководителят по международна търговия Доминик Гуди във федерацията.

Той поясни, че ако не се намери бързо решение на проблема през 2022 г., когато влезе в сила пълният граничен модел на транспортиране от и за Обединеното кралство, ситуацията ще се влоши и ще се стигне и до 100% спад на някои доставки.

Данните показват още, че през януари общият износ е намалял с 40.7% в сравнение с декември миналата година.

Казусът Северна Ирландия

След като Великобритания напусна ЕС, влязоха в сила строги гранични проверки при внос/износ на стоки между двете страни. Това на свой ред предизвика транспортен хаос, тъй като администрациите и граничните пунктове не бяха технически подготвени.

Изискванията за издаване на здравен сертификати, чието придобиване отнемат средно 10-12 ч. за всеки продукт, който напуска едната страна, е сред основните проблеми пред компаниите. Част от тях обявиха, че ще преустановят работа, докато ЕС и Лондон не разрешат „неяснотите по търговската сделка, която ни коства хиляди евро загуби“. Позицията се споделя от голяма част от представителите на риболовния бранш.

Магазините от своя страна сигнализираха, че щандовете са празни, след като запасите им от продукти се изчерпаха. Те апелираха властите за бързо решение на проблема, тъй като въвеждането на нови ограничителни мерки заради COVID-19 отново предизвиква масово пазаруване.

Въпреки напускането на блока обаче Северна Ирландия си запази правото да търгува с ЕС без административни препятствия и бюрокрация. Причината е т.нар. „Северноирландски протокол“, който беше включен в търговското споразумение, за да се гарантира една по-безпроблемна търговия между Острова и ЕС. Това обаче предизвика разединение между Великобритания и Северна Ирландия.

Кралството е едно и не бива да бъде разделяно. ЕС трябва да преосмисли позицията си, ако не иска да бъдат предприети правни действия, с които протоколът да бъде прекратен“, заяви премиерът Борис Джонсън.

Това може да се случи, ако бъде задействан член 16, който дава право на Великобритания да прекъсне протокола и да възстанови свободната търговия със Северна Ирландия.

Междувременно по-рано този месец Великобритания взе едностранно решение да удължи гратисния период за търговия до октомври. Ходът разгневи ЕС и блокът предприе съдебни действия срещу Обединеното кралство заради тези „своеволия“.

Британското правителство посочи, че „този ход би довел до пълен раздор“ на търговската сделка, подписана на 24 декември 2020 г., което би било по-ощетяващо за Блока, отколкото за Великобритания. Властите в Северна Ирландия пък заявиха, че напрежението по границите на Белфаст и Ларн не стихва, след като гражданите в региона призовават за незабавни действия от страна на ЕС, за да се прекрати този транспортен хаос.

Коментари: 0