Дигитална картина на робота София се продава на търг

Самият хуманоид смята, че роботите могат да бъдат креативни

Дигитална картина на робота София се продава на търг

Снимка: Красимир Свраков

2696 ~ 1 мин. четене

Роботизираната художничка София, чието първо цифрово произведение на изкуството предстои да бъде предложено на търг, казва, че се вдъхновява за творбата си от хората и е отворена за бъдещо творческо сътрудничество с тях, предава Reuters.

Цифроvata kartina на хуманоидния робот, базиран в Хонконг, под формата на незаменим жетон (NFT), ще бъде продадено на търг при първата подобна продажба, създадена съвместно с изкуствен интелект (AI).

Надявам се, че хората харесват моята работа, а хората и аз можем да си сътрудничим по нови и вълнуващи начини занапред“, каза София в студиото си.

Тя носеше рокля в сребрист цвят и държеше писалка.

София, която беше представена през 2016 г., продуцира изкуството си в сътрудничество с 31-годишния италиански дигитален художник Андреа Бонацето, известен с цветни портрети, някои от които изобразяват известни личности, като главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

Роботът е комбинирал елементи от произведенията на Бонацето, историята на изкуството и нейните собствени физически рисунки или картини върху различни повърхности няколко пъти в процес, който нейният създател Дейвид Хансън описва като „итеративни вериги на еволюцията“.

„Моите алгоритми извеждат уникални модели, които никога преди не са съществували в света. Така че мисля, че машините могат да бъдат креативни", добавя София.

Коментари: 0