Британският бизнес е изправен пред масово напускане на служители

Кризата с пазара на труда е напът да се влоши

Британският бизнес е изправен пред масово напускане на служители

Снимка: Unsplash

21512 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Компаниите във Великобритания трябва да предложат по-високо заплащане, по-кратка работна седмица или подобрени обезщетения, за да предотвратят масово напускане на персонал през следващите 12 месеца. Това показват данните от ново изследване на Autonomy, цитирано от The Guardian. Проучването заключи, че подобряването на условията на труд във фирмите на Острова е жизненоважно за секторите, които страдат от остър недостиг на работна ръка, за да се съхранят поне сегашните служители.

Според данните, подадени от над 1000 служители от секторите грижа, транспорт, логистика и хотелиерство, почти всеки четвърти обмисля да напусне работата си през следващите месеци.

41% обмислят да напуснат през следващите 12 месеца, като сред основните причини, които посочват, са ниското заплащане, дългото работно време и лошото психично здраве.“

Според данните работодателите на мнозинството от тези, които обмислят напускане, не са им предлагали никакви стимули в опит да ги задържат, каквато е обичайната практика. 

Работниците от посочените сектори съобщават, че увеличението на месечното възнаграждение, по-краткото работно време при същото заплащане и по-добрите обезщетения по време на работа, като отпуск и пенсии, би ги накарало да преосмислят намеренията си за напускане.

Междувременно свободните работни места в Обединеното кралство са на рекордно високо ниво, достигайки 1.1 милиона според последните данни на Службата за национална статистика. Autonomy казва, че недостигът на работна ръка е имал сериозно въздействие върху бизнеса, което е довело до загуба на клиенти и доходи поради невъзможност да доставят услуги и продукти.

Уил Стронг, директор на изследванията в Autonomy, отбелязва добрата новина – че кризата на пазара на труда може да бъде разрешена сравнително лесно, като се предлагат по-добри условия на труд. „Отговорът на компаниите обаче е далеч от това, което е необходимо и ако не излязат бързо с по-добра оферта, нашето проучване показва, че кризата ще се влоши много през следващите 12 месеца“, коментира той.

Стронг добавя, че пандемията от коронавирус е хвърлила светлина върху нелоялните и несигурни работни практики във Великобритания и изглежда, че на работниците просто им е дошло в повече.

Според анализ на консултантската фирма PIRC три четвърти от най-големите компании, листвани на Лондонската фондова борса – с колективна глобална работна сила от 4.5 милиона души – посочват недостига на работна ръка и задържането на персонала като основни рискове за своя бизнес.

Том Паудрил, ръководител на управлението в PIRC, казва, че пазара на труда е в решаващ момент, който изисква спешни действия.

Компаниите от частния сектор имат задължение към себе си, своите инвеститори и работната си сила да предприемат стъпки, за да избегнат допълнителни проблеми и разходи в бъдеще. Изслушването на работниците е добро начало“, казва той.

През последните месеци Великобритания се сблъска с невиждан недостиг на работна сила, след като пандемията и Брекзит нанесоха силни удари върху икономиката. Правителството обеща да овладее кризата и да преосмисли политиките си за наемане на работници от Европейския съюз в опит да тушира напрежението. Това се случи, след като по-рано заяви, че няма нужда от чужда работна ръка, за която всъщност фирмите апелират, тъй като е значително по-изгодна от британската. Подкрепи Economic.bg