Брюксел: Ако бяхте прочели споразумението, нямаше да се оттеглите от него

Споразумението за миграцията на ООН защитава прекрасно европейските интереси, заяви говорител на ЕК

Брюксел: Ако бяхте прочели споразумението, нямаше да се оттеглите от него

Снимка: Pixabay

Споразумението за миграцията на ООН, за което България по-рано днес обяви, че оттегля своята подкрепа, би превърнало предизвикателството във възможност за развитие и би подобрило живота на милиони хора. Това заяви говорител на Европейската комисия по време на пресконференция, на която бе обсъдено решението на няколко държави да не подкрепят документа, който са подписали. 

"Ако бяха прочели споразумението, нямаше да се оттеглят от него", заяви говорителят, като цитира мнението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Миграцията е общо предизвикателство и има нужда от общо решение, със споделена отговорност, добави той.

По думите му европейските интереси са прекрасно защитени със споразумението." Ще продължим да работим за подобряване на управлението на миграцията. Убедени сме, че така незаконната миграция би намаляла, биха се създали възможности за законна миграция и за защита на правата на мигрантите, каза още говорителят на ЕК.

Той допълни, че споразумението трябва да бъде одобрено на заседание в Маракеш през декември и не се предвижда подписване на документа, а приемане с единодушие или гласуване. 

По-рано днес стана ясно, че България оттегля подкрепата си от глобалния пакт за миграцията на ООН, след като консервативни кръгове в БСП и "Обединени патриоти" заподозряха в него опит за "изсветляване" на нелегалната миграция към страните от ЕС, въпреки, че документът не задължава държавите членки да следват и прилагат конкретни политики.

Глобалният пакт за безопасна, уредена и редовна миграция беше одобрен през юли тази година от всички 193 държави, членуващи в ООН, освен САЩ, които се оттеглиха от документа. Впоследствие подкрепата си от споразумението оттеглиха и Унгария, Австрия, Чехия, Полша и България. 

Коментари: 0