Калифорния става дом на двете най-големи батерии в света

Регулаторът е одобрил създаването на най-големия проект за съхранение на енергия на PG&E

Калифорния става дом на двете най-големи батерии в света

Снимка: Pexels

Калифорнийската комисията за обществени комунални услуги е одобрила четири проекта за съхранение на енергия на Pacific Gas & Electric (PG&E), с които компанията ще замени генераторите за производство на газ. Капацитетът на две от батериите ще е такъв, че станат ли реалност, те ще официално ще са най-големите в целия свят, пише Utility Dive.  

Двете най-големи са с възможност за съхранение от порядъка на 300 MW/1200 Mwh – проект от Vistra Energy, и 182.5 MW/730 MWh – проект от Tesla. Общият капацитет на всички четири е 567.5 MW/2 270 MWh съхранение. 

Двете най-големи ще бъдат изградени на юг от Сан Франциско, а другите в Морган Хил и в базата на PG&E. Всички те трябва да заработят най-късно до края до на 2020 г., като едната дори се очаква да влезе в експлоатация още през 2019 г. 

Идеята за създаването им дойде през януари, когато Комисията насочи PG&E да купи хранилище вместо да създава три нови газови завода. Анализаторите прогнозират, че цената на батериите вероятно ще излезе икономически по-изгодна. 

Одобряването на проекта за съхранение на енергия е най-значимият пример досега за изграждането на хранилище, което да замести генерирането на енергия за електрическата мрежа от изкопаеми горива. 

Складирането на енергия вече помага значително на Калифорния за намаляването на газовата ѝ зависимост. Това си пролича особено много след 2016 г., когато регулаторите настояха за ускорени доставки на акумулатори, за да балансират средата след затварянето на съоръжения за съхранение на природен газ. 

Проектът на PG&E обаче е любопитен с това, че за първи път комунална компания съвместно с регулатор целят директно да заместят с батерии множество големи централи. Те на практика ще дойдат на мястото на три централи, задвижвани от генератора Calpine. 
Коментари: 0