САЩ е на път да харчи повече за външния си дълг, отколкото за отбрана

Това личи по лихвените проценти, които определя американският Федерален резерв

САЩ е на път да харчи повече за външния си дълг, отколкото за отбрана

Снимка: Pxhere

САЩ, известни с най-големия си външен дълг в света, както и с най-големите си разходи за отбрана, до 5 години може да започнат да харчат повече за външния си дълг, отколкото за отбраната. Такова заключение прави The Wall Street Journal въз основа на лихвените проценти, които определя американският Федерален резерв.

През последното десетилетие външният дълг на САЩ нарасна от 5.1 трлн. долара на 15.9 трлн. долара. Финансирането му обаче досега не беше проблем поради ниската инфлация и силното търсене в световен мащаб на сигурни американски държавни облигации. Въпросното търсене беше подкрепено и от понижаването на лихвите от страна на Вашингтон.

Сега обаче това е път да се промени. Лихвените проценти се повишават, тъй като инфлацията се движи около 2-процентната цел, заложена от Федералния резерв на САЩ. Това, както и голямата част дълг, използвана от американското правителство, подтиква Вашингтон към повишаване на лихвените проценти. Това през идните години може да накара американското правителство да измести фокуса си от досегашни приоритети за харчене и да се стигне до трусове на международните пазари.

През миналата 2017 г. лихвите по 263 млрд. долара от външния дълг на САЩ се равняваха на 6.6% от всички правителствени разходи и на 1.4% от американския брутен вътрешен продукт, което беше значително по-малко от средното през последните 50 години. Бюджетната комисия към Конгреса изчислява, че до 2028 г. разходите по лихвите на външния дълг ще нараснат до 915 млрд. долара – 13% от всички разходи на Вашингтон и 3.1% от БВП на САЩ.

До 2028 г. се очаква Вашингтон да премине поне две основни граници. През 2020 г. разходите по външния дълг ще са повече от разходите по програмата за здравеопазване Medicaid, а през 2023 г. финансовите задължения по външния дълг ще надхвърлят разходите за отбрана на САЩ.
Коментари: 0