Брюксел забранява карането на мотоциклети в определени райони

Белгийската столица е първият град, който обмисля въвеждането на подобни мерки

Брюксел забранява карането на мотоциклети в определени райони

Снимка: Pixabay

Правителството на Белгия обмисля забрана за влизането на мотоциклети в някои райони на Брюксел заради парниковите газове и фините прахови частици, които всяка година се появяват над града. 

Районите, в които ще бъде въведена забрана ще се определят на база данните от изследването на агенция Brussels Environment, според което мотоциклетите са по-вредни за околната среда от автомобилите. 

На този етап все още не е ясно какво ще бъде окончателното решение на властите в столицата на Белгия, както и дали при решението ще се вземе предвид фактът, че двигателят на мотоциклетите работи много по-малко време от този на автомобилите, тъй като те са в движение през цялото време и не стоят в задръствания, пише automedia.bg. 

Данните на Brussels Environment не са единствените, които доказват, че мотоциклетите замърсяват повече от автомобилите. Друго изследване, проведено във Франция, показва, че мотоциклетите изхвърлят 11 пъти повече въглероден двуокис и 6 пъти повече азотен диоксид от автомобилите. 

Причината за това е, че новите коли вече отговарят на стандартите Евро-6, докато двуколесните превозни средства с двигател с вътрешно горене ще бъдат задължени от следващата година да преминат на Евро-5.
Коментари: 0