БСК настоява всички засегнати от кризата фирми да получат държавна подкрепа

Държавата трябва да каже единствено кого няма да обезщети, а не да ограничава кръга до избрани сектори

БСК настоява всички засегнати от кризата фирми да получат държавна подкрепа

Социалният министър Деница Сачева получи второ отворено писмо от Българската стопанска камара

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

836 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Членове на Българската стопанска камара (БСК) са алармирали, че дейността им не попада в правителственото постановление за изплащане от бюджета на 60% от осигурителния доход на служителите им, въпреки че са засегнати от рестриктивните мерки срещу разпространението на коронавируса Covid-19. Това пише Камарата в ново отворено писмо до социалния министър Деница Сачева.

„Опитите да се посочат изчерпателно всички икономически дейности (компаниите, които подлежат на компенсация от държавата), създава риск засегнати работодатели да останат извън обхвата на постановлението“, смятат от работодателската организация.

От там обясняват, че засегнатите компании, за които засега не е предвидено обезщетяване на служителите, се занимават с организиране на конгреси и търговски изложения, приготвяне и доставка на храна за работнически и ученически столове, както и за детски кухни. Става въпрос също за търговци на едро, чиято логистика е силно затруднена, а дейността – драстично понижена.

Предложението на БСК е постановлението на правителството да се промени така, че да не се описват икономическите сектори, служителите в които ще получат от държавата 60% от заплатата си в случай, че компанията им е трябвало да спре работа заради извънредното положение. По-целесъобразно според Камарата е да се съдържат единствено изключенията, които със сигурност няма да бъдат компенсирани от бюджета. Така максимално широк кръг от работодатели да имат достъп до предвидените средства.

Вчера от БСК изпратиха отворено писмо до Сачева, в което обясниха, че първоначалния вариант на правителственото постановление е несправедлив, тъй като според него държавата щеше да компенсира компании от сектори, чиято дейност не е била официално прекратена със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по отношение на извънредното положение заради коронавируса Covid-19. В същото време няма да бъдат обезщетени редица фирми, чиято дейност е била пряко засегната от заповедта или пък от спирането на работата на техни контрагенти, затворени чрез заповедта.

Впоследствие по проекта на постановлението са били направени промени, които „до голяма степен отразяват направените от Българска стопанска камара предложения“, отбелязват от БСК.

Коментари: 0