БСП си сменя името за изборите

Социалистическата партия смята, че старото наименование пречи за привличане на по-широка електорална подкрепа

БСП си сменя името за изборите
3881 ~ 1 мин. четене
Българската социалистическа партия и коалиционните й партньори ще се явят на предстоящите парламентарни избори с ново име. По време на провеждащия се днес 49-и конгрес на партията нейният председател Корнелия Нинова предложи новото име на коалицията да е "БСП за България".

Отпада предишното наименование „БСП лява България“, което беше прието преди парламентарните избори през 2014 г. Тогава пък отпадна дългогодишното име „Коалиция за България“.

Според Корнелия Нинова има нужда от принципно нов подход към образуването на коалиции за избори. Тя отчете, че досегашната структура и състав на коалицията е изчерпала възможностите за разширяване на електоралното влияние на БСП и това се налага от факта, че сегашният състав на коалицията е с най-слабите резултати на местни избори от началото на демократичните промени в страната.

По думите й в големи областни градове са участвали в коалицията „БСП лява България“ и резултатите не са били добри. Нинова заяви, че очевидно количеството не води до качество. Според нея променящите се условия в политическия живот, дебатите по вида на изборната система и начина на финансиране на политическите партии задължават БСП да направи преоценка на подхода на съставяне на коалициите.
Подкрепи Economic.bg