Бюджетът на САЩ завърши годината с безпрецедентна „дупка“

Разходите изпреварват приходите с над 3 трлн. долара, показват данните на Министерството на финансите

Бюджетът на САЩ завърши годината с безпрецедентна „дупка“

Снимка: БТА

1164 ~ 1 мин. четене

Усилията за справяне с пандемията от коронавирус ще запратят публичните финанси на САЩ дълбоко в червената зона. В края на фискалната година, която приключи през септември, дефицитът в бюджета е достигал 3.13 трлн. долара, което е три пъти повече, отколкото беше през фискалната 2019 г.

По информация на CNBC това е абсолютен рекорд в историята на страната, който чупи предишния, регистриран в разгара на Голямата рецесия – 1.4 трлн. долара.

По-голямата част от проблема за бюджета тази година идва от разходите на стойност 2.2 трлн. долара, гласувани от Конгреса през пролетта в подкрепа на бизнеса и хората. Пакетът от мерки включваше допълнително обезщетение за безработица и опростими заеми за бизнеса като стимул за задържане на работници.

Постъпленията в бюджета (данъчни и неданъчни) за годината възлизат на 3.42 трлн. долара срещу разходи от 6.55 трлн. долара. Най-много разходи американското правителство е направило през юни, когато са похарчени 1.1 трлн. долара, според Министерството на финансите.

А извънредните разходи се покриват с нов дълг. Тази фискална година завършва с държавен дълг на стойност общо около 27 трлн. долара, като всички.

Събраните данъци през 2020 г. достигнаха 1.61 трлн. долара, с 203 милиарда долара по-малко от прогнозните. Корпоративните данъци са с 51.8 млрд. долара по-малко от планираното, докато приходите от социално осигуряване и пенсиониране са с 2.1 млрд. долара надолу.

По-високите от очакваните разходи за земеделие, образование и здравеопазване и социални услуги също са допринесли за недостига.

Разходите за обслужване на целия този дълг за годината са достигнали 522.8 млрд. долара, което всъщност е най-ниското ниво от 2017 г. По-ниските разходи за лихви по държавния дълг, подкрепени отчасти от Федералния резерв, помогнаха да се поддържат по-ниски разходите за обслужване.

Подкрепи Economic.bg