Владимир Малинов: Няма умишлено забавяне на „Турски поток“ през България

Владимир Малинов е категоричен, че няма умишлено забавяне за реализацията на проекта

Владимир Малинов: Няма умишлено забавяне на „Турски поток“ през България

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Няма умишлено забавяне на реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз", която е необходима за транспортиране на съответните количества природен газ. Това каза пред БНР Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". По думите му не може да се говори за забавяне на проекта. Той припомни, че на 18 септември беше сключен договор с консорциума "Аркад".

"Съгласно договора в рамките на 250 календарни дни от възлагателното писмо, изпратено на 25-и септември, следва да бъде реализирана инфраструктура с дължина от 308 километра. Тези 250 дни изтичат на 31 май 2020 г. А в рамките на 615 дни трябва да бъде реализирана и построена останалата инфраструктура - останалите 168 километра. Така че в момента сме в договорените срокове", категорично заяви Малинов в предаването "12+3" по "Хоризонт".

По думите му работата по изграждането на "Балкански поток" продължава и в момента при зимни условия: "Работи се на три участъка - в района на общините Плевен, Кнежа и Искър. Тези три участъка са с дължина от 150 километра".

Малинов категорично отрече да има външен натиск за забавяне на проекта "Балкански поток": "Няма, надявам се и да няма!", каза той.

Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" икономически и технически "Балкански поток" има редица предимства за реализацията не само на пренос на газ през територията на България, но и като част от концепцията за газов хъб "Балкан" и България да се превърне в регионален център и играч на газовите пазари.

Коментари: 0