Бундесбанк очаква слаб растеж на германската икономика

Засега експертите на централната банка не очакват рецесия

Бундесбанк очаква слаб растеж на германската икономика

Снимка: Pixabay

464 ~ 1 мин. четене
Германската централна банка (Бундесбанк) очаква икономическият растеж в най-голямата европейска икономика да остане потиснат през първата половина на тази година. Анализът показва, че очакванията на бизнеса в Германия се влошават, а това възпрепятства намеренията им за бъдещи инвестиции.

Все пак Бундесбанк смята, че няма място за безпокойство. Няма признаци, че забавянето ще се превърне в спад, пише централната банка в месечния си доклад. Някои временни ефекти като проблемите за автомобилната индустрия, свързани с новите по-високи екологични изисквания, са започнали да утихват, а стабилният пазар на труда и устойчивото нарастване на заплатите в страната ще подкрепят частното потребление, пише в анализа. Допълнителен икономически тласък ще има и заради намерението на правителството да харчи повече.

В краткосрочен план обаче най-голямата икономика в Европа ще трябва да преодолее някои трудности. Те са свързани с производствените поръчки извън автомобилната индустрия, за които нямал индикация, че ще тръгнат нагоре през зимните месеци.

Сегашната оценка идва, след като германската икономика едва избегна рецесия в края на миналата година. С разпространението на тази слабост към останалата част от икономиката на Еврозоната управителите на Европейската централна банка стават все по-неспокойни. Френският представител в Борда Франсоа Вилерой де Галхау нарече забавянето в региона „значително“ и предположи, че ЕЦБ може да промени плановете си за вдигане на лихвените проценти.
Подкрепи Economic.bg