България е пред договор с голям производител на електромобили

Скоро европейска компания може да започне да строи фабрика в страната, обяви Кирил Петков

България е пред договор с голям производител на електромобили

Снимка: Красимир Свраков

16232 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Next.e.GO инвестиция

България е на крачка от привличането на голяма европейска компания за електрически автомобили. Преговорите са в напреднал етап и до 14 дни има шанс да се подпише споразумение. Това обяви служебният икономически министър Кирил Петков в ефира на Нова тв в неделя. Той не пожела да разкрие името ѝ на този етап, но изтъкна големия потенциал на стратегическата чуждестранна инвестиция.

Много бих се радвал до 14 дни да подпишем меморандум и България да е една от малкото държави, които да могат да се похвалят със завод за електроавтомобили.“

По думите му работата по привличането на компанията е дело на много хора – не само на Министерството на икономиката, а и на представители от частния сектор. „Това би било една истинска победа“, каза Кирилов.

Той бе категоричен, че „България има страшен потенциал“, но министерството на икономиката все още се занимава с отживели дейности, като язовирите например, докато „иновационната стратегия е неясна“. Според Петков е крайно време страната да спре да място за евтина работна ръка и да се превърне в локация за бизнес с висока добавена стойност. Целта, казва той, е да привличаме играчи като Google и Amazon, а не който дойде.

Относно работата на служебното правителство през няколкото седмици на своето управление, Петков посочи – „първо трябва да изчистим кражбите, за да може да фокусираме върху позитива“, визирайки силата си в сферата на иновациите и привличането на чуждестранни инвестиции.

Икономическият министър каза още, че се надява във вторник вече да е вписан Надзорът на ББР, който бива блокиран на няколко пъти досега.

Подкрепи Economic.bg