България обмисля да слага двете дози на AstraZeneca през 12 седмици

Според директора на Изпълнителната агенция по лекарствата ваксината на британската компания позволява такъв интервал

България обмисля да слага двете дози на AstraZeneca през 12 седмици

Снимка: Красимир Свраков

6490 ~ 1 мин. четене

Следващата седмица има заседание на ваксинационния щаб, на което ще бъдат обсъдени всички подробности, тъй като тази ваксина (на AstraZeneca) може да се използва в по-широк интервал, което дава гъвкавост за всички. На този етап обмисляме да се поставят всички дози, тъй като интервалът за втората доза е между 4 и 12 седмици. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов при посрещането на първите дози от лекарството на компанията.

Ваксини срещу коронавирус

България е поръчала най-много дози именно от ваксината на AstraZeneca – планът за годината е да получим 4.5 млн. дози. До края на февруари трябва да пристигнат 260 хил. дози.

Според Богдан Кирилов ефективността на ваксината се движи между 62% и 90%, а интервалът между двете дози е много по-голям – до 3 месеца.

Великобритания беше първата държава, която реши да поставя всички пристигнали дози и да одобри интервал до 12 седмици между първата и втората. От компанията обявиха обаче, че не гарантира за ефективността на ваксината при този план. По спецификация интервалът между двете инжекции е три до четири седмици.

Многократно здравният министър проф. Костадин Ангелов и премиерът Бойко Борисов се хвалеха, че България поставя стриктно ваксините и запазва втората доза за всички хора, получили първа.

Относно това дали България ще поставя ваксината на лица над 65 години, след като редица страни обявиха, че няма да го правят, Кирилов посочи, че „обменяме информация с всички европейски държави преди да вземем решение“

„В целия ЕС тече дискусия по темата за възрастта. През следващата седмица ще имаме повече яснота по темата и ще обявим плановете си“, каза още той.

Припомняме, че някои членки на ЕС обявиха, че няма да поставят ваксината на лица над 65 години, след като различни проучванията показаха, че тя не е безопасна за тях.

Швейцария категорично каза, че няма да поставя дози на тази възрастова група, а Франция и Германия по-рано днес обявиха, че ще поставят ваксината на AstraZeneca само на лица под 65 години.

Подкрепи Economic.bg