Българите са трети в ЕС по най-малко активи

Словакия и Румъния се нареждат след България, според данни на централната банка на Дания

Българите са трети в ЕС по най-малко активи

Снимка: Красимир Свраков

4853 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

България се нарежда на едно от последните места в ЕС по богатство на населението, според данни на централната банка на Дания, цитирани от Bloomberg. Проучването показва, че българите имат средно 17.6 хиляди долара като финансови активи, 3.7 хиляди в пасиви, а нетното средно финансово богатство възлиза на 13.9 хиляди, което поставя страната на трето място в класацията.

След България се нареждат Словакия (съответно с 22.2 хиляди активи, 11.7 хиляди пасиви и 10.4 хиляди богатство) и Румъния (12 хиляди, 3 хиляди и 8.9 хиляди).

Междувременно датските семейства са най-богатите в Европейския съюз, с най-много парични и пенсионни спестявания, според последните данни на централната банка. На база глава от населението, датчаните разполагат с около 1.3 милиона крони (208 000 щатски долара) във финансови активи, повече от два пъти над средното за ЕС. Това е след изваждането на дълга.

Това поставя Дания на първо място, а Холандия, Швеция, Люксембург и Белгия допълват първата петица, дори когато банките в страната все повече прехвърлят загубите от отрицателните лихви на централните банки върху спестяващите.

Камила Поулсен, икономист в Nykredit Wealth Management в Копенхаген, казва, че най-високото класиране на Дания има много общо с решенията, взети преди десетилетия, за въвеждане на програми за пенсионно спестяване, които започват незабавно с постъпването на работа.

Датските домакинства държат и друг рекорд - те са и сред най-задлъжнелите в Европа, като заемите са предимно под формата на ипотеки. 86% от този дълг е обезпечен, поради което не е включен в изчисляването на богатството на домакинствата, казват от централната банка. Междувременно цените на жилищата са рекордно високи.

Подкрепи Economic.bg