Футуристична кола летя 35 минути в небето над Словакия (видео)

Тя се превръща от въздушно превозно средство в наземно за по-малко от три минути

Футуристична кола летя 35 минути в небето над Словакия (видео)

Снимка: Klein Vision

11476 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Прототип на летящ автомобил изпълни успешно тестов полет между два града в Словакия, прекарвайки 35 минути във въздуха. Моделът AirCar на Klein Vision се придвижи между Нитра и столицата Братислава, съобщават от компанията. Прототипът на превозното средство се задвижва от двигател BMW с мощност 160 конски сили и е оборудван с фиксирано витло. Той се превръща от самолет в пътно превозно средство за по-малко от три минути, пише CNN.

До момента са изпълнени над 40 часа тестови полети, включително на височина от 2500 метра при достигане на максимална скорост от 190 км/ч.

След кацането си в Братислава самолетът се трансформира в кола, която достигна до центъра на града.

AirCar вече не е само концепция, а доказателство, че научната фантастика се превръща в реалност“, коментира съоснователят на компанията Антон Заяц.

Компанията работи по втори прототип, който ще има двигател с мощност 300 конски сили. Очаква се да може да развива до 300 км/ч. и да има пробег от 1000 км. Амбициите на производителя са да разработи три- и четириместни модели на летящата кола, както и версии с два двигателя и амфибия.

Все повече компании изследват потенциала на летящите превозни средства въпреки опасенията, свързани със сигурността и надеждността. Един от основните проблеми е, че футуристичните коли ще трябва да се движат в пренаселено въздушно пространство, в близост до малки безпилотни дронове и традиционни самолети. Те ще се нуждаят и от регулаторна уредба, а разработването и внедряването им може да отнеме години.

Uber и Hyundai разкриха плановете си за електрическо летящо такси на миналогодишното изложение за потребителска електроника в Лас Вегас. Майкъл Коул, главен изпълнителен директор на европейското звено на Hyundai, заяви във вторник, че южнокорейският производител на автомобили работи "много активно" по програмата.

През февруари Volkswagen също потвърди интереса си към летящите превозни средства в Китай. Междувременно Porsche, Daimler  и Toyota подкрепиха стартъпи с проекти в областта на т.нар. „електрическо вертикално излитане и кацане“ (eVTOL).

През август 2020 г. японската компания Sky Drive Inc. проведе първата публична демонстрация на летящо превозно средство в Япония. Колата излетя от Тестовото поле на Toyota и осъществи 4-минутна обиколка.

Подкрепи Economic.bg