Българският суперкомпютър вече е готов и се тества

Той е един от осемте нови високоизчислителни машини в ЕС

Българският суперкомпютър вече е готов и се тества

Снимка: @BoykoBorissov / Facebook

19225 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Български суперкомпютър – една от осемте нови високоизчислителни машини на Европейския съюз – е готов и вече се тества. Това стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов в „София Тех Парк“, където бе построено хале специално за хай-тек системата.

Суперкомпютърът Discoverer

Това е третият инсталиран суперкомпютър в Европа, което е признание за българите, за нашите специалисти в IT сектора“, коментира министър-председателят. По думите му това е голяма възможност не само за България, но и за региона.

Надеждата на българското правителство е, че суперкомпютърът ще помогне за позиционирането на страната като инвестиционна дестинация за чуждестранни капитали в посока високи технологии. Машината позволява с нея да се правят милиарди операции в секунда. Така автомобилни компании, например, могат за кратко време да получат анализ за конструкцията на бъдещи превозни средства.

Това не е първият суперкомпютър в България, но сега надеждата е, че този ще се използва по ефикасно.

Страната ни бе избрана да е един от осемте домакини на нови суперкомпютри, съфинансирани от ЕС. Проектът се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД. Той е на обща стойност 18 млн. евро, 12 млн. евро от които се дават от българското правителство.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg