ВАС потвърди глобата от 4.4 млн. лв. за ЧЕЗ

Съдът потвърди окончателно решението на Комисията за защита на конкуренцията от средата на миналата година

ВАС потвърди глобата от 4.4 млн. лв. за ЧЕЗ
Автор: Economic.bg

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да глоби три български дружества на чешката енергийна група CEZ с общо 4.4 млн. лв. Санкцията е наложена заради установена злоупотреба на предприятията от групата с по-силната си позиция на договаряне.

В разследването на КЗК се посочва, че те неоснователно са прекратили дългосрочните си търговски отношения с „Фаст Пей ХД“ АД, чрез която абонатите заплащат сметките си за ток. Това е принудило дружеството да търси предоговаряне, тъй като това е основният стълб на стратегията му – осигуряване на единна точка за плащане на всички видове сметки. Така двете страни все пак сключват нов договор, но при необосновано тежки и дискриминационни условия за „Фаст Пей ХД“.

Решението на съда е окончателно и не може да се обжалва.

За установеното нарушение КЗК наложи имуществени санкции в размер на 4.2 млн. лв. на „ЧЕЗ Електро България“, 207 хил. лв. на „ЧЕЗ България“ и 10 хил. лв. на „ЧЕЗ Разпределение България“. Трите дружества трябва да заплатят и разноските по делото.

Припомняме, че веднага след решението на КЗК от ЧЕЗ посочиха, че са изненадани от него и ще го обжалват.

По-рано тази година ВАС потвърди още едно решение на регулатора от 2017 г. - глоби „ЧЕЗ Разпределение България“ с 1.06 млн. лв. и „ЧЕЗ Електро България“ с 1.14 млн. лв. Двете компании са използвали позицията си за обмен на информация и са възпрепятствали достъпа на местните компании до либерализирания пазар на електроенергия.

През януари 2021 г. сделката на ЧЕЗ за продажба на активите ѝ в България на „Еврохолд България“ получи последното необходимо регулаторно одобрение. Финансовият холдинг от своя страна обяви плановете си да набави 100 млн. лв. от българската борса, за да финансира покупката.

Коментари: 0