Части от британския финансов сектор не са готови за „твърд Brexit”

Лондон пък призовава банките да не остават британските си операции с прекалено малко надзор

Части от британския финансов сектор не са готови за „твърд Brexit”

Снимка: Pixabay

Някои части от британския финансов сектор все още не са готови за възможността Великобритания да излезе от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”), сочи доклад на Европейската комисия, пише агенция Reuters.

Въпреки че датата 31 октомври е третият краен срок за Brexit, някои осигурителни и платежни компании все още не са изпълнили всички необходими стъпки да останат на британския пазар и след потенциалния „твърд Brexit”.

Много световни финансови компании използват Лондон като портал към целия ЕС – техният най-важен клиент. Именно затова сега въпросните дружества трябва да си създадат дъщерни дружества в друга страна членка на Блока, за да гарантират на европейските си клиенти, че ще могат да продължат да ги обслужват безпроблемно. След второто отлагане на Brexit обаче преместването на персонал от Великобритания към други страни членки на ЕС е било сведено до минимум.

Същевременно Британската служба за финансов надзор (FCA) предупреди банките да не оставят своите дейности във Великобритания с прекалено малко старши представители, които да следят за финансовите рискове.
Коментари: 0