Четири пенсионни фонда са поръчали дялове за 22 млн. лв. от българския ETF

Управляващото дружество води разговори за приобщаването и на други големи институционални инвеститори

Четири пенсионни фонда са поръчали дялове за 22 млн. лв. от българския ETF
244 ~ 1 мин. четене
Четири пенсионни фонда са поръчали дялове на стойност 22 млн. лв. от борсово търгувания фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.  ПОК „Доверие“, ПОД „Алианц България“, ПОК „ДСК Родина“ и „НН“ ПОД са направили поръчките си на първичния пазар.

От 27 септември, когато фондът беше пуснат за търговия на Българската фондова борса, до сега той е натрупал активи за около 2 млн. лв. При изпълнение на сегашната поръчка в пълен размер сумата ще достигне 24 млн. лв.  „Това е сериозен вот на доверие за инструмента, който е трайно сред най-ликвидните позиции на БФБ-София“, коментираха от фонда.

Oт “Експат Асет Мениджмънт” -  управляващото дружество на фонда, смятат, че днешният ръст ще им позволи да продължи с плана си за раздвижване на българския капиталов пазар, като стартира процедура за крослистинг на дяловете на фонда за борсова търговия на голям чужд пазар. По този начин достъп до фонда ще могат да получат инвеститори от цял свят, което допълнително ще увеличи размера му. Целта на управляващото дружество е индексният фонд върху SOFIX да се превърне в трансмисията за по-големи капиталови потоци от чужди инвеститори към българския капиталов пазар, като те може да доведат от своя страна до осезаем ръст на цените на  БФБ-София.

Управляващото дружество на фонда води разговори за приобщаването и на други големи институционални инвеститори към този важен за българската финансова система проект.
Подкрепи Economic.bg