Четирима президенти откриха възпоменателната плоча на Желю Желев

"Желев прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Но Желев остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата „народен“, заяви Румен Радев

Четирима президенти откриха възпоменателната плоча на Желю Желев

Четирима президенти на България откриха възпоменателна плоча в село Веселиново пред родната къща на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев (1990 – 1997). На официалното събитие присъстваха държавните глави Румен Радев, Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017).

„Д-р Желев ни напусна преди две години. Той имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Но Желев остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата „народен“, заяви в изказването си на церемонията Румен Радев.

Президентът подчерта, че епохата е натоварила политиците на прехода с бремето на много грешки, и техни, и чужди. Огромните надежди са се сблъскали със суровата действителност, а идеалистите са били изместени от циниците. ”Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст”, каза президентът и добави, че той бе убеден европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което кауза бяха мирът, солидарността и единството на континента.

 Той заяви, че събирането на четиримата държавни глави е знаменателен знам, с който да съхраним паметта за първия президент на нова България, който ни напусна“, посочи Румен Радев. Той посочи още, че датата 10 ноември наближава, а именно нея неизменно свързваме с доктор Желев, като 28 години след началото на промените „политическите страсти продължават да вилнеят“.

Коментари: 0