Чиновник в правосъдното министерство сам е въвел „уседналостта“ за изборите

Министърът, който подписва документите преди да се публикуват, не е видял този пропуск

Чиновник в правосъдното министерство сам е въвел „уседналостта“ за изборите
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев едностранно е опитал да прокара спорната промяна, която въвеждаше „уседналост“ при възможността за гласуване в чужбина. Министърът на правосъдието Мария Павлова го уволнява, тъй като е действал умишлено, „с цел злепоставяне на институцията“.

На сайта на правосъдното министерство се появи за обществено обсъждане Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство, а в частта на „Заключителните разпоредби“ беше прокарана промяна в Изборния кодекс, с която се въвежда уседналостта от три месеца да бъде въведена за всички избори, включително парламентарни и президентски.

Първоначално от Министерството на правосъдието казаха, че предложенията са изготвени от работна група от експерти. Оттам заявиха, че ще дадат допълнителен коментар, след като изтече 14-дневният срок за обществено обсъждане. Според в. "24 часа" промяната е била поискана от президента Румен Радев на съвещание в началото на миналата седмица.

От сегашното съобщение на МП обаче се разбира, че директорът е действал своеволно, без да съгласува промените с министерството. Законопроектите, публикувани за обществено обсъждане, задължително се подписват от ресорния министър.

Сега Министерството на правосъдието сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията.
Коментари: 0