Citigroup: Доларът ще поевтинее с 20% през 2021 г.

Анализаторите за пореден път алармират, че президентските избори, пробивът при ваксините и политиката на Фед могат да нанесат сериозен удар по валутата

Citigroup: Доларът ще поевтинее с 20% през 2021 г.

Снимка: Pixabay

2315 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Доларът вероятно ще поевтинее с до 20% през 2021 г., ако ваксините срещу Covid-19 станат широко разпространени и допринесат за съживяването на световната търговия и икономическия растеж. Това заяви американската инвестиционна банка Citigroup, пише Bloomberg.

„Разпространението на ваксината ще зачеркне всички признаци за мечи пазар, позволявайки на долара да следва път, подобен на този, по който бе поел от началото до средата на 2000-те години, когато валутата започна многогодишен спад", пише в доклад на Citigroup.

Анализаторите твърдят от месеци, че изборите в САЩ, пробивът при ваксините и политиката на Федералния резерв могат да нанесат сериозен удар по валутата. В крайна сметка изборите не бяха катализаторът за значителен спад, но от Citigroup казват, че широкият макроикономически фон ще бъде по-големият двигател за движенията на долара в бъдеще.

Банката очаква, че в допълнение към въздействието от пробивите във ваксините, доларът ще пострада, тъй като Фед ще остане неспокоен, докато глобалната икономика се нормализира, останалата част от света вероятно ще расте с по-бързи темпове и тъй като инвеститорите се оттеглят от американските активи в полза на международните такива.

Ако кривата на доходността на САЩ се покачи с нарастването на инфлационните очаквания, това ще стимулира инвеститорите да хеджират валутната си експозиция", коментираха икономистите.

Най-големият годишен спад на широко наблюдавания доларов индекс на Intercontinental Exchange Inc., DXY, дойде през 1985 г., когато той потъна с 18.5%. Citigroup отбелязва, че през 2001 г. катализаторът, който даде началото на многогодишния спад в зелената валута, беше присъединяването на Китай към Световната търговска организация. А това подтикна вълна от глобализация, изтласквайки обемите на световната търговия, оставяйки зад себе си затворената американска икономика.

„Има достатъчно причини да бъдем оптимисти относно развитието на ваксините. Тяхното разпределение ще катализира следващия структурен низходящ тренд, който очакваме“, казаха от банката.

Подкрепи Economic.bg