Какво поддържа най-бедната икономика в ЕС стабилна?

Паричните преводи от чужбина помагат повече на Молдова, отколкото износът

Какво поддържа най-бедната икономика в ЕС стабилна?

Снимката е илюстративна

Снимка: Pixabay

4880 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

В икономически план Молдова остава най-бедната държава в Европа, като една трета от населението й в момента живее и работи в чужбина. Парите, които се изпращат обратно към родината на имигрантите, не само подкрепят семействата с малко перспективи у дома, но и подпомагат икономиката на страната, предава Euronews.

Повечето от имигранти ни са в Западна Европа. Имаме и такива в Русия, но това са по-бедни хора от селските райони. Паричните преводи от чужбина помагат повече на Молдова, отколкото износът“, каза Веачеслав Йонита, експерт по икономика в IDIS Viitorul Insitute.

Йонита призна, че ако попитаме народа му къде е бъдещето на децата им, стандартният отговор, отговорът ще е - извън страната, където те могат да печелят добре и да имат възможности, които им липсват у дома. Икономиката е един от основните проблеми на президентските избори, които изправиха един срещу друг Мая Санду, проевропейски бивш министър-председател, и Игор Додон, действащ президент. Откакто взе властта през 2016 г., Додон приближи Молдова до Русия за сметка на отношенията й с ЕС.

Без последствия 

Санду отстъпи пред Додон през 2016 г., но на 1 ноември спечели първия кръг на изборите, отчасти поради огромна избирателна активност от молдовската диаспора. Освен укрепването на връзките с ЕС, Санду се ангажира да се бори и с корупцията, особено гореща тема в Молдова, тъй като през 2014 и 2015 г. от молдовски банки бяха откраднати цели един милиард долара и високопоставени политически фигури бяха замесени в измамата.

Междувременно ЕС наскоро отвори нов информационен център в столицата Кишинев, който очертава как блокът инвестира в селското стопанство, културното наследство, гражданското общество и във важни реформи като борба с корупцията и гарантиране на върховенството на закона.

Демократичните стандарти, включително стандартите за демократичния процес, са важна част от ценностите, за които се договорихме в нашето споразумение за асоцииране“, каза Петър Михалко, посланик на ЕС в Молдова.

Подкрепи Economic.bg