Кеш под леглото вместо банкова сметка

Отрицателните лихвени проценти нанасят удар по банковия сектор, а структурните проблеми се увеличават

Кеш под леглото вместо банкова сметка

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Съществува риск хората да изтеглят парите от сметките си и да ги приберат у дома си под формата на кеш, ако лихвените проценти паднат под нулата. Това заяви бившият управител на Английската централна банка Мървин Кинг, пише Bloomberg.

Предупреждението му бе неправно в момент, когато централната банка преценява дали британските финансови институции могат да прилагат отрицателни лихвени проценти, без да навредят на бизнеса, или подобен ход би повлиял негативно чрез потискане на доверието на потребителите.

Щом това се случи, мисля, че трябва да очаквате да видите дълга редица клиенти, които искат да извадят парите си от банката и да ги държат под матрака или поне в нов домашен сейф. Не мисля, че това изобщо е политически привлекателна перспектива“, коментира Кинг.

Настоящият гуверньор Андрю Бейли заяви, че нулевите или по-ниски лихви не са неизбежни, но политиците искат да имат готов инструмент, в случай че такъв драстичен ход някога е необходим. Европейската централна банка прилага политиката от 2014 г. и банките в еврозоната до голяма степен избягват да ги предават на вложителите на дребно. Последицата е, че макар да няма широко разпространени доказателства за натрупване на паричните потоци, рентабилността на заемодателите е намалена.

Продължава да се гледа на паричната политика като на лек за икономическа слабост, а всъщност не се стига до възстановяване заради структурни проблеми. „Имахме най-експанзивната парична политика през последните 10 години и въпреки това растежът все още е бил много бавен. Трябва да търсим другаде. Това са други политически въпроси и политически инструменти, по-специално трябва да разгледаме необходимостта от преразпределение на ресурси от една част на икономиката в друга", коментира експертът.

Коментари: 0