Covid-19 прави България и региона привлекателни за инвеститорите

Страната ни все още е с ниска производителност на труда, но разходите за труд все още са сравнително ниски

Covid-19 прави България и региона привлекателни за инвеститорите
156 ~ 1 мин. четене

Страните от Централна и Източна Европа, включително и България, ще повишат привлекателността си като локации за преместване на производствените мощности. Това показва анализ на компанията за кредитно застраховане Coface. Причината за това е коронакризата, която засегна множество компании в Китай, които временно преустановиха производството, а това от своя страна се отрази и върху веригата на доставките.

Освен кризата covid-19, регионът се ползва и от редица други предимства при решенията къде глобалните компании да преместят производството си. Това са конкурентните разходи за труд, членството на повечето страни в региона в ЕС, стратегическото географско положение (в близост до Западна Европа), относително добрата инфраструктура и привлекателният бизнес климат. Това поставя доста перспективни възможности пред държавите в Централна и Източна Европа, от които те могат да се възползват в настоящата ситуация.

„Страните в региона вече са привлекли инвестиции в сферата на автомобилостроенето, електрооборудването, металургията и други. Освен това в момента има добра възможност за аутсорсинг на услуги благодарение на дигитализацията и подготвените кадри в ИТ сферата. В България разходите за труд са най-ниски в региона, което е безспорно предимство, въпреки че и производителността на труда не е особено висока. Така страната ни има възможност да стане доста привлекателна опция за производителите по света“, коментира Пламен Димитров, управител на „Кофас България“.

В класацията за глобална конкурентоспособност на Световния икономически форум България се нарежда на 49-то място в глобален мащаб и на 9-то в ЦИЕ, следвана от Румъния, Хърватска и Сърбия. Разходите за труд в страните от региона определено са по-ниски от тези в Западна Европа, като съвсем очаквано производителността се повишава благодарение на непрекъснатата автоматизация и роботизация, пише в нализа на Coface.

Подкрепи Economic.bg