Парламентът набързо прие 9% ДДС за бирата, виното и фитнесите

Новите правила влизат в сила от 1 август

Парламентът набързо прие 9% ДДС за бирата, виното и фитнесите

Снимка: Красиммир Свраков

476 ~ 1 мин. четене

Парламентът набързо и окончателно намали Данък добавена стойност (ДДС) за бирата и виното в заведенията, както и за фитнесите, туристическите агенции и случайните превози. Новите правила влизат в сила от 1 август 2020 г. 

Диференцирано ДДС

Новата поправка в Закона за ДДС беше внесена от управляващите през преходните и заключителни разпоредби на Закона за местните данъци и такси, между първо и второ четене, без оценка на въздействието и без мотиви.


В рамките на два дни, поправките минаха на второ четене в Комисията по бюджет и финанси в парламента, и в зала. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, отново се обяви против приемането на по-ниското ДДС. Припомняме, че при предишното решение на министър-председателя Бойко Борисов за намаление на ставката, тя и бившият финансов министър Владислав Горанов, бяха твърдо против. Този път обаче Стоянова освен, че е против намалението предупреди, че Европейската комисия вероятно ще стартира наказателна процедура срещу България заради намаленото ДДС за туристическите агенции.


Това е втората вълна намаления на данъка, след като от началото на юли такива намаления действат за храната в ресторантите, кетъринга, книгите, детските храни и лекарства. 

Подкрепи Economic.bg